Будућност струке у Београду

У Београду је недавно одржан 49. међународни конгрес о климатизацији, грејању и хлађењу. Организовало га је Друштво за КГХ Србије, у оквиру Савеза машинских и електротехничких инжењера и техничара Србије (СМЕИТС). O Конгресу смо разговарали са професором Браниславом Тодоровићем, председником Друштва за КГХ Србије.

Најзначајније тематске области Конгреса

Овај тродневни скуп се већ 49. пут одржава у Београду и сваке године окупља све више признатих стручњака који се баве климатизацијом, грејањем и хлађењем. „Прошле године је било више од 1.100 регистрованих учесника, а и ове године имамо четвороцифрену посету", истакао је професор Бранислав Тодоровић.

У складу са временом и тенденцијама у науци и техници, најзначајније место последњих година заузимају теме које се односе на енергетску ефикасност, зграде нулте енергије, коришћење обновљивих извора енергије, замену расхладних флуида који штетно делују на човекову околину и друге актуелне теме из области технике хлађења.

Конгрес о КГХ у свету и свет на Конгресу 

Конгрес о климатизацији, грејању и хлађењу има своје место у међународном календару стручних скупова. Друштво за КГХ је пуноправни члан Европске асоцијације за грејање и климатизацију (REHVA) и Међународног института за хлађење (IIR), међувладине организације чији је оснивач била Краљевина Србија пре више од 100 година; придружен је члан Америчке асоцијације инжењера за грејање, хлађење и климатизацију (ASHRAE). Програмом Уједињених нација за заштиту човекове околине (UN Environment) координира Министарство заштите животне средине, а Друштво за КГХ стручно и организационо доприноси том програму. „Представници тих институција сваке године активно учествују у раду Конгреса, па су и ове године многи од њих били наши гости.

Истовремено са стручним предавањима, приређена је изложба производа и достигнућа коју чини више од 120 излагача из земље и света на 163 штанда у Центру Сава. Сигурни смо да ће следећи, 50. конгрес, бити још већи", навео је професор Бранислав Тодоровић.

Програм за будућност

Посебан програм је организован за младе инжењере, докторанде, студенте завршних година из земље и света, који су и ове године могли да слушају предавања старијих колега и погледају највећу изложбу струке КГХ у овом делу Европе. Студенти излажу радове на енглеском, слушају излагања руководилаца ASHRAE-а, REHVA-е, IIR-а, упознају се са представницима компанија у којима ће једног дана радити.

Друштво за КГХ Србије ове године је покренуло Национално студентско такмичење које је одржано у четвртак, 6. децембра 2018, у оквиру Студентског програма. Аутор победничког рада је Данијел Тодоровић, ментор је био Младен Томић. Данијел ће имати част да представља Републику Србију, Друштво за КГХ и Факултет техничких наука у Новом Саду на студентском такмичењу Европске асоцијације за грејање и климатизацију које ће се одржати у мају у оквиру светског конгреса CLIMA 2019. у Букурешту.

Овогодишњи, 49. по реду конгрес и изложба о КГХ одржавају се на крају године јубилеја Савеза инжењера и техничара Србије. Сретењски орден додељен СИТС-у за век и по трајања, додељен је свима који чине ту велику и значајну организацију.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво