Време: последња велика нерешена мистерија савремене науке

Шта је време у модерној науци? Како га схватају данашњи физичари а како филозофи? Да ли је време само психолошка илузија? Шта је време за вас? Ово су нека од питања о којима ће се дискутовати у четвртак, 18. октобра, у 19 сати, у Великој сали СКЦ-а, на трибини Института за физику „Ко су господари времена?”

Свако од нас се (и превише често) суочава са брзином протока времена. Најчешће нам недостаје још мало да бисмо завршили неки посао, научили лекцију, имали времена за рекреацију, пријатеље, природу... Дакле, време које тече није нам страно. Међутим, шта је заправо време и како научници гледају на њега?

Исак Њутн самоуверено закључује да постоји апсолутно „истинско време" које неуморно куца широм свемира и које уопште не може да стане ‒ што највише личи на доживљај који имамо о времену. Ако би се универзум сасвим заледио, остао без кретања, време би наставило да куца у Њутновој визији. Са теоријом релативности, међутим, Ајнштајн показује да наш доживљај времена није исправан и да нема једног „сада" него да их има више, као и да су простор и време неодвојиви. И зависе од посматрача.

Интригантни италијански физичар и писац Карло Ровели је аутор светског бестселера The Order of Time. Реч је о научно-популарној књизи која дословно из дана у дан осваја стотине хиљада нових читалаца и која је тему времена извукла на светлост и представила као ‒ највећу мистерију модерних наука, рекао је Слободан Бубњевић, коуредник иницијативе Наука кроз приче.

Своје ставове представиће публици др Александар Богојевић, физичар, директор Института за физику у Београду, др Милош Арсенијевић, филозоф и аутор више књига о времену (Филозофски факултет у Београду), др Софија Стефановић, археолог и добитница првог ЕРЦ гранта у Србији (Институт Биосенс у Новом Саду), др Оливер Тошковић, психолог из Лабораторије за експерименталну психологију у Београду.

„Наши гости ће на обновљеној, готово историјској, октобарској трибини разговарати о највећој мистерији модерних наука. Наиме, нова књига угледног италијанског физичара Карла Ровелија (The Order of Time) изазива пажњу читалаца широм света, а аутор већ носи надимак 'нови Хокинг'. Кроз занимљива размишљања о времену, Ровели открива запостављену тајну ‒ да је време последња велика нерешена мистерија савремене науке", додао је наш саговорник.

Кратка историја научних трибина у Београду

Све је почело пре десет година, када је београдски недељник Време у Медија центру организовао серију научно-популарних трибина. Уз јубилеј Чарлса Дарвина, Биолошки факултет је 2009. године на исти начин популаризовао теорију еволуције. Две године касније, Институт за физику у Београду организује сличну серију трибина као пратећи програм изложбе поводом годишњице Института ‒ тај програм ће се претворити у јавни дискусиони форум о темама из разних области науке. Фестивал науке донео је револуцију у популаризацији науке, и у зиму 2011. организоване су прве научно-популарне трибине у Великој сали СКЦ-а.

„Одељење комуникација новооснованог Центра за промоцију науке у лето 2012. године почиње са трибинама у Галерији науке и технике САНУ. Прва, посвећена Божјој честици привлачи публику која стоји на улици Ђуре Јакшића и слуша пренос разговора научника на звучницима", рекао је Слободан Бубњевић.

Велики одзив публике подстакао је Центар да настави са овим програмом и на позив СКЦ-а у пролеће следеће године, трибина се сели у Велику салу СКЦ-а. Овде ће у периоду од 2013. до 2017. бити организовано више од четрдесет трибина, и стотине људи ће из месеца у месец долазити да чују о темама из науке и буду део једне неочекивано добре атмосфере инспирисане науком.

Мало где у свету су научно-популарне трибине тако успешне и тако посећене као у Београду и могло би се рећи да оне последњих година дају јединствену, додатну, свакако неочекивану боју друштвеном животу града, додао је Бубњевић.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво