Исхрана прилагођена потребама појединца

Данас је исхрана основни фактор ризика за појаву распрострањених болести као што су дијабетес типа два, гојазност, срчане болести, деменција... Здрава исхрана је веома битна не само за превенцију тих болести већ и за њихово лечење.

Проф. др Ханс Хаунер, директор Центра за нутриционистичку медицину „Елзе Кренер Фрезенијус" (с локацијама на Техничком универзитету у Минхену, клиници „Рехтс дер Изар" и Центру за науку о животу и исхрани „Вајенштефан"), недавно је одржао предавање у САНУ, под називом Персонализовани приступ исхрани за боље здравље: где смо сада?

Његово истраживање обухвата хроничне болести повезане са исхраном, као што су гојазност и дијабетес типа два.

Проф. др Ханс Хаунер говори о персонализованом приступу исхрани, с освртом на то доклe смо стигли у тој области. Он је уредник водећег научног часописа о гојазности Obesity Facts и официјални спикер немачке мреже која се бави гојазношћу, тако да имамо крајње компетентног предавача и саговорника. Од њега можемо да чујемо много актуелних чињеница о примени дијете у лечењу двеју великих епидемија данашњице ‒ епидемије гојазности и епидемије дијабетеса, рекао је академик Драган Мицић, секретар Одељења медицинских наука САНУ и председник Организационог одбора наведеног програма.

Прва на листи болести је гојазност, коју због велике распрострањености научници сматрају епидемијом. Да ли се епидемија гојазности проширила и на Србију, открива нам академик Драган Мицић: „Имамо два аспекта проблема: први да је гојазност у Србији достигла 22%, што значи да је једна петина нашег становништва гојазна, и нажалост, ту смо стигли Европу. С друге стране, постоји тенденција повећања гојазности међу децом, што је посебно опасно јер та гојазна деца су будући гојазни одрасли."

 

 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво