Госпа од Шкрпјела

Скривено и бајковито острво Госпа од Шкрпјела јединствено је у свету по својој историји и лепоти. Чињеница да се налази поред Пераста ‒ који слови за најлепши град у Боки Которској ‒ чини то вештачко острво још посебнијим спомеником културе.

То вештачко острво направљено је крајем петнаестог века, када су, по легенди, браћа Мортешић на хриди у Рисанском заливу 22. јула пронашли слику Госпе. Пераштани су 1452. године одлучили да на том месту саграде Богородици православни храм. Око хриди је набацано камење и подигнута мала капела.

У данашњој цркви, коју су изградили Венецијанци 1630. године, налази се гоблен који је везла Пераштанка Јацинта Кунић од 1803. до 1828. године, чекајући мужа поморца. Реч је о уникатном делу које је израдила од сопствених власи.


Цркву је осликао бокељски сликар Трипо Кокоља, који је сликарство учио у Венецији. Најзначајније његово дело је, без сумње, декорација унутрашњости цркве Госпе од Шкрпјела, маестрално дело барокне уметности.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво