Међународна бронза за наше младе хемичаре

Ове године је педесети пут одржано такмичење за најталентованије младе хемичаре. Наши средњошколци освојили су две бронзане медаље и једну похвалницу међу три стотине такмичара из седамдесет шест земаља.

Јубиларна Међународна хемијска олимпијада одржана је између 19. и 29. јула у Братислави и Прагу. Носиоци бронзаних одличја су Марко Беслаћ из Треће београдске гимназије и Андреј Ковачевић из Ужичке гимназије.

Међународна хемијска олимпијада је такмичење у ком учествују ученици средњих школа. Осмишљено је да их стимулише да хемијске проблеме решавају самостално и на креативан начин, али и да остваре и одрже контакте са вршњацима из различитих земаља.
Андреј Ковачевић, носилац бронзане медаље са ове и прошлогодишње олимпијаде, рекао је за Портал Образовно-научног програма да је овогодишње искуство неупоредиво лепше. „Обележавали су јубилеј, и овогодишње такмичење је било знатно свечаније ‒ од дочека учесника до церемоније доделе признања. Имали смо велики број активности кроз које смо могли да упознамо обе земље боље него да смо отишли као туристи. Сумњам да бисмо имали прилику да копамо минерале у каменолому у Банској Штјавњици, у Словачкој", додао је.

Како се такмиче „хемичари олимпијци"

Такмичење се састоји од практичног и теоријског дела. У Братислави, такмичари су решавали практични проблем који се састоји од три експериментална задатка. „За пет сати морали су да заврше синтезу органског једињења, реше кинетички проблем и утврде којој од понуђених минералних вода одговара узорак који су добили на анализу", рекао је др Душан Сладић, професор Хемијског факултета у Београду и ментор екипе која је представљала Србију.

Потом су учесници у Прагу још пет сати решавали осам тешких задатака из свих области хемије. Званични резултат такмичења саопштио је интернационални жири на завршној церемонији 28. јуна.

Екипе које учествују на Међународној хемијској олимпијади састоје се од четири ученика и два ментора. Наши представници су прошли школско, регионално, државно такмичење и на напослетку ‒ Српску хемијску олимпијаду.

Успех је резултат припрема

Највише времена такмичари се припремају сами. Пред само такмичење имали су двонедељне интензивне припреме са менторима на Хемијском факултету у Београду и на Природно-математичком факултету у Нишу.

„Највише ми је значило то што сам имао приступ лабораторији коју немам у својој школи. На Српској хемијској олимпијади био сам међу онима који су најбоље урадили тест, међутим, експериментални део ми је био слабији. Сада сам имао најбољи резултат у нашој екипи", рекао нам је Марко Беслаћ.

У иностранству постоје (специјализоване) школе попут наше Математичке гимназије, у којима се хемија учи на много вишем нивоу. Наши такмичари похађају природни смер гимназије. Програм Међународне олимпијаде много је тежи од градива које наши ученици уче у школи ‒ и према речима наших саговорника ‒ за овакав резултат је потребно много рада и залагања ученика, њихових наставника и ментора.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво