Прва изложба селфија у Србији посвећена културном наслеђу

У дигиталном времену селфији су постали неизбежни; сама реч „селфи” описана је 2013. године и у Оксфордском речнику. Иако се често мисли да су такве фотографије продукт савременог доба, култура селфија, стварања приказа сопства, датира још из антике. Будући да је фотографисање паметним телефонима и прављење селфија у дигиталном времену неизбежно, сврха изложбе је да се 'селфи-манија' употреби за промовисање места српске и европске културне баштине.

У оквиру Европске године културног наслеђа, у ЕУ инфо-центру у Београду отворена је прва изложба селфија у Србији на тему европске културне баштине. Том приликом уручене су награде ауторима који су забележили три најбоље фотографије ‒ селфија. Наградни конкурс „Делимо културно наслеђе" био је отворен током априла и маја ове године.

Конкурс је део кампање Европске године културног наслеђа коју организују београдски ЕУ инфо-центар и ЕУ инфо-кутак из Новог Сада и Ниша како би промовисали места српске и европске културне баштине.

Прву награду освојио је Никола Допуђ из Ниша за Морске оргуље (призор из Задра); другу награду добила је Сања Стојановић из Петровца на Млави за Фонтану ди Треви (у Риму); треће место припало је Нади Јовановић из Пирота за Лазарев град (Крушевац).

Више од 200 такмичара и такмичарки послало је више од 260 селфија, а формалне услове задовољило је 127 такмичара. Одлуку о најбољим фотографијама донео је четворочлани жири који су чинили: Данијела Божовић из Делегације ЕУ у Србији, Емил Ваш, професионални фотограф, Александар Јованчић и Марија Стевуљевић из ЕУ инфо-центра.

На изложби која у Београду траје до краја јула изложено је 20 селфија насталих на путовањима по Италији, Белгији, Грчкој, Румунији, Норвешкој, Словачкој, Хрватској и Србији. Од септембра, изложба ће бити доступна публици у Нишу, Новом Саду и Новом Пазару.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво