Данска бајка у Панчеву

„Све што погледаш може се претворити у причу… можеш да направиш причу од свега што додирнеш” ‒ говорио је Ханс Кристијан Андерсен, чувени дански писац, чије су бајке обележиле одрастање многих. И као да су те његове речи обликовале атмосферу 7. Бијенала уметничког дечјег израза ‒ БУДИ у Панчеву, на коме деца стварају кроз игру, плес, глуму и песму а уметници хране њихову радозналост и машту уз бројне едукативне и креативне програме и предавања. Ове године подршку и инспирацију им пружа Краљевина Данска ‒ европска колевка која познаје тајну среће.

Да деца снагом жеље и маште заиста могу досегнути читав свет, показује и манифестација која већ годинама омогућава најмлађима да стварају, уче и друже се уз културе читавог света. Реч је о Бијеналу уметничког дечјег израза (БУДИ), које у Панчеву од 2006. године приређује најмлађима једномесечни празник посвећен слободи и богатству стварања.

Ове године БУДИ је посвећен уметности игре и тако једноставним, а свемогућим ‒ „лего" коцкама. Назив магичних коцака настао је од две данске речи „лег годт", што у преводу значи „лепо се играј" ‒ и баш то је и мото којим се води 7. БУДИ. Данска је овогодишњи гост-домаћин фестивала па ће деца све до 11. јуна моћи да откривају вредности њене културе, па и чују како чудесни свет Андерсенових бајки звучи на изворном, данском језику.

У разговору са Снежаном Ћурувијом, уметничком директорком фестивала, ближе смо се упознали са богатим програмом и визијом Бијенала уметничког дечјег израза.

Шта је то што ову манифестацију издваја од других фестивала посвећених деци?
‒ БУДИ ‒ Бијенале уметничког дечјег израза је јединствена манифестација која се сваке друге године одржава у Панчеву, траје месец дана и обухвата различите сегменте: позориште, музику, визуелне уметности, филм, књижевност, екологију, хуманитарне акције, едукацију за децу, родитеље и све оне који се баве децом. Одрасли уметници и професионалци стварају заједно с децом, потпуно равноправно, преносећи им своје искуство и знања, а истовремено од њих добијају инспирацију. Организујемо једнако и дечје програме и програме за децу, а наш мото је ЗА децу, ОД деце и СА децом. Фестивал има међународни карактер и представља културу и стваралаштво за децу различитих земаља, а у томе нам помажу амбасаде земаља које се нађу у улози госта-домаћина. До сада смо представили културе Кубе, Мађарске, Јапана, Шведске, САД и Велике Британије, а ове године акценат је на данској култури.

На који начин се на манифестацији могу видети и осетити присуство и дух данске културе?
‒ Данска је позната као земља најсрећнијих људи и покушали смо да кроз БУДИ нашој деци, родитељима, наставницима и публици пренесемо њихов рецепт за срећније детињство. Деца из школе „Јован Јовановић Змај" из Панчева су под менторством професора разредне наставе Предрага Старчевића представила данску културу својим вршњацима, публици и амбасадору Данске у Србији, Њ. е. господину Андерсу Кристијану Хоугору, који је свечано отворио 7. БУДИ.

Захваљујући дивној сарадњи с целим тимом Амбасаде Данске, у оквиру фестивала БУДИ представили смо изложбе о Данској, представе инспирисане мотивима Андерсенових бајки, најновија данска филмска остварења за децу и младе, савремену данску књижевност и посебно се радујемо што ће наша публика имати прилике и да чује одломке Андерсенових бајки на језику на ком су оригинално и написане. Дух данске културе пренећемо и у виду аутентичног данског бицикла који ће Амбасада Данске уручити добитници Гран-прија 7. БУДИ међународног конкурса Еми Мијовић, десетогодишњој девојчици из Београда.

Упознавање других култура отвара нове видике, шири интересовања. Како деца реагују на обичаје и уметност других земаља?
‒ Деци су културе других земаља посебно занимљиве, интересује их како живе њихови вршњаци, како изгледају њихове школе, играчке, како проводе слободно време. Кроз радионице и друге програме имају прилике да стекну увид у обичаје, традицију и савремен начин живота деце из других културних средина.

Будући да се фестивал организује 7. пут, колико обликује дечју културу и стваралаштво у Панчеву (и региону)? Да ли се примећују одређени резултати у реакцијама деце, али и читаве заједнице?
‒ Први БУДИ је одржан 2006. године и од самог почетка учинио је да Панчево постане центар дечјег света током месец дана. У оквиру фестивала редовно сарађујемо са предшколским установама и школама, са другим институцијама културе, не само из Панчева већ из целог региона и много шире. Учесници и гости првог Бијенала сад већ нижу професионалне успехе у разним сферама живота, а с радошћу се сећају програма које су извели или посетили на њему.

Нове генерације се укључују у свако следеће издање фестивала и доносе нове квалитете. Нама је то изазов да стално унапређујемо програм и активности које организујемо. Деца то препознају и њихови осмеси су највећа награда за нас.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво