Други „Рок 5 рол фест”

У суботу, 19. маја, с почетком у 19 сати биће одржан други „Рок 5 рол фест” у дворишту Пете београдске гимназије. Улаз за заинтересоване биће слободан.

Пета београдска гимназија баштиник је дуге и велике традиције домаће рок музике ‒ почевши од прве игранке на њеном терену, јуна 1953. године, преко рок свирки и игранки у њеној Свечаној сали крајем педесетих и почетком шездесетих година прошлог века, до такмичења београдских гимназијских бендова, која су се на истом месту дешавала од 1963. године.

Желећи да наставе традицију својих претходника, професори и ученици Пете београдске гимназије решили су да установе манифестацију која ће промовисати рокенрол музичко стваралаштво међу средњошколском популацијом Београда и Србије.

Прошле године одржали су први „Рок 5 рол фест", који је био ревијалног карактера. Састави из Пете београдске гимназије и гостујући бенд из Смедерева изводили су обраде рок хитова, а неки и сопствене песме.

Организатори фестивала одлучили су да ове године подигну његов ниво и организују такмичење средњошколских бендова са читаве територије Београда који ће се представити ауторским песмама. Велики број пријатеља манифестације, као што су: Владимир Новичић, Прљави инспектор Блажа, Аца Селтик, Ана Ђурић Констракта, Уна Гашић, затим Организација београдских средњошколаца, Унија средњошколаца Србије и Црвени крст Палилула, помогли су им својим организационим искуством, техником и другим ресурсима неопходним за одржавање гитаријаде.

Пратећи програм фестивала

Пратећи програм „Рок 5 рол феста" почео је да се одржава од априла месеца и чиниле су га трибине о превенцији алкохолизма и наркоманије и трибине које су се бавиле поп културом и музиком. Тако су професори Пете београдске гимназије Растко Јевтовић и Михајло Арсенијевић одржали предавања „Нови талас у свету и Петој‘‘ и „Није Нирвана‘‘ о гранџ музици.

Стефан Јанковић из Института за филозофију и друштвену теорију говорио је о социогенези графита, а о (р)еволуцији поп културе причала је Уна Ћирић са Факултета драмских уметности у Београду. 

Приређена је и мултидисциплинарна изложба о историјату рокенрол културе, која ће 19. маја бити отворена у дворишту школе од 19 до 23 сата. Изложбу су на виши ниво подигли уметници из групе зване „Како ʼоћеш". Данило Мимовић, Павле Ћурчић, Давид Радоњић, Игор Кантар, Алекса Мишковић и Немања Дикић су уз помоћ ђака и професора школе 12. и 13. маја оцртали унутрашње фасаде гимназије.

На њиховим муралима и графитима представљени су и познати домаћи рок музичари ‒ некадашњи ђаци ове школе: фронтмен „Рибље чорбе‘‘ Бора Ђорђевић, гитариста „Партибрејкерса‘‘ Небојша Антоновић Антон, бубњар група „Шарло Акробата" и „ЕКВ" Ивица Вдовић Вд и певач састава „Силуете" Зоран Мишчевић.

Главни програм фестивала

Главни програм се одржава у суботу, 19. маја, од 19 сати, када ће у такмичарском делу наступити шест рок бендова: „Снтнтн", „Пејпер анималс", „Лост пикс", „Рампа", „Анчејнд" и „Лемури", док ће ревијални део ове вечери чинити наступи група „Земља грува" и „Психобиље".

Циљ организатора „Рок 5 рол феста" је афирмисање ауторског стваралаштва младих, као и неговање и развој ширих културних аспеката њихове личности. У предстојећим годинама планирају одржавање гитаријаде на републичком нивоу и вредновање ауторских рок аранжмана средњошколских група из свих крајева наше земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво