Неандерталци су бринули о свом здрављу

Ако је неко примитиван и глуп, често га назовемо „неандерталцем“. Људи најчешће доживљавају неандерталце као примитивне и окрутне сроднике модерног човека, али ново истраживање показује да су ‒ насупрот опште увреженом мишљењу ‒ неандерталци били саосећајни, вешти и организовани.

Ново истраживање Универзитета у Јорку указује на то да су неандерталци, поред саосећања и знања, имали и донекле организован здравствени систем. Бринули су о повређеним и болесним члановима своје заједнице, без обзира на тежину њиховог стања и без личне користи. У случајевима дугог опоравка, неговали су немоћне колико год је било потребно.

Додатно, истраживање је показало да су били способни и за сложеније медицинске процедуре. Наравно, та „сложеност" није оно на шта данас помислимо када говоримо о медицинским захватима, али је изненађујућа с обзиром на услове у којима су живели.

Археолози су открили да је већина повређених особа преживела тешке трауме. Занимљиво је и да неандерталци нису умирали услед компликација ‒ успевали су да се опораве довољно да би наставили да живе нормалним, уобичајеним животом.

То значи да су неандерталци знали да се изборе са грозницом, инфекцијама, одржавали су завидни ниво хигијене и користили масажу. Истраживачи су посебну пажњу посветили једном неандерталцу који је умро између 25. и 40. године живота.

Његово здравље било је изузетно лоше, јер је имао дегенеративну болест кичме и рамена. Због тога, у последњој години свог живота није могао да учествује у заједничким пословима групе. Ипак, успео је да живи још дванаест месеци захваљујући другим члановима групе.

Вођа истраживања др Пени Спајкинс истакла је да сличност између здравствене заштите код неандерталаца и оне која се касније развила код модерног човека има посебан значај у истраживању ове теме. „Ми тврдимо да организована здравствена заштита и брига за болесне нису карактеристичне само за савременог човека, већ имају дугу еволуциону историју", додала је.

Приредила: Татјана Цвејић 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво