Афирмативни приступ менопаузи

Међународни дан жена прилика је да се укаже на важност очувања здравља жене у свакој животној доби. Менопауза, која представља нову фазу у животу сваке жене, са собом носи много тога лепог и није болест каквом је донедавно сматрана. Приручник Виолете Бабић „Менопауза ‒ књига за сваку жену” даје ново виђење менопаузе и показује да се савремена жена и у том периоду може осећати као у периоду плодних година.

Жене у данашње време живе знатно боље и дуже него у деветнаестом, па и у двадесетом веку и проводе скоро трећину живота у менопаузи, много дуже него њихове мајке и баке.
Жене некада нису ни улазиле у менопаузу или су у њој биле кратко зато што су умирале пре ње. Иако помисао на менопаузу може прилично да обесхрабрује, благовремени савети, поуздане информације и права литература помажу женама да схвате да разлога за бригу заправо нема.

Приручник Виолете Бабић „Менопауза ‒ књига за сваку жену" помаже да се афирмативним приступом тој новој фази у животу ублаже евентуалне психичке и физичке тегобе.

Књига надахнута личним искуством

У разговору за Интернет портал РТС-а ауторка приручника о менопаузи објашњава да ју је ‒ поред деценијског бављења савременим српским језиком, писањем и лектуром ‒ одувек интересовала и медицина. Лично искуство ју је додатно мотивисало да кроз књигу осветли све стране живота у менопаузи.

„Књигу Менопауза написала сам у педесетој години, подстакнута проблемима и симптомима које сам и сама имала и осетила на сопственој кожи након тешке болести и операције. Пошто сам успела да кроз менопаузу ипак прођем без тешкоћа, јер сам пронашла решења за проблеме и лекове за разне тегобе, одлучила сам да с другим женама поделим своје искуство и одам им тајну - како се то и у менопаузи жена може осећати добро и бити здрава, лепа и задовољна као што је била и у периоду плодних година", наводи Виолета Бабић.

Још као млада жена читала је књиге и чланке, углавном на енглеском, чији су се аутори бавили том темом, али основа књиге су њени савети. „Објаснила сам женама из сопственог искуства све оно што је у вези с надвладавањем и побеђивањем тегоба менопаузе (која понеким женама може бити веома непријатна и мучна, а неке је скоро неће ни осетити)."

Реакције на књигу и предрасуде о менопаузи

Реакције жена на књигу биле су разнолике. Наша саговорница наводи да су неке биле радосне што су напокон нашле књигу на српском језику из које могу сазнати како да неприметно прођу кроз ту фазу живота, а друге нису хтеле ни да је узму у руке (на пример на Сајму књига у Београду), са оправдањем да она њима не треба. Било је и оних које су биле чак и увређене што им се такво штиво уопште нуди. „Ваљда су помислиле да их сматрамо старим. Књигу сам наменила управо младим женама да би се још док су у најбољим годинама обавестиле о свему што их једнога дана чека, а познато је да знање доноси моћ", наглашава Виолета.

Прва предрасуда, објашњава, лежи у томе што жене мисле да морају да се муче и трпе све непријатности које доноси менопауза, не знајући да има лека. Друга заблуда је та да су жене убеђене да са 40 или 45 година никако не могу бити у перименопаузи, односно чак и у менопаузи. Због тога постоје и оне које због укорењених предрасуда одбијају да се обавештавају о менопаузи „зато што је за то још рано".

Најважнија порука књиге

„Бити здрав значи живети радосно, са осмехом на лицу, бити повезан с другима и, пре свега, имати позитивну слику о себи и животу", најважнија је порука овог приручника о менопаузи. Оно што жене треба да имају да би живеле дуго - до деведесете године и дуже - јесте живот с мало стреса, а за то се морају изборити саме, закључује наша саговорница.


Одломак из књиге:
[...] Менопауза доноси са собом престанак овулације и снижење нивоа хормона естрогена. На такву промену треба се навићи.
Да будемо прецизни, реч менопауза означава завршетак менструалних циклуса, последњу менструацију. Прихваћено је мишљење да је жена у менопаузи онда кад прође годину дана од последње менструације. У просеку, жене добију последњу менструацију у педесет првој години. Но, често се тај термин користи за свеукупан прелазни период од пременопаузе до постменопаузе.

[...] Обично до педесете године овулација сасвим изостаје, менструација престаје и период плодности се завршава. Перименопауза означава све те постепене промене и прву фазу менопаузе до престанка менструације. Може да се појави рано, већ у тридесет петој години живота жене, али понекад тек око њене шездесете године. Ипак, уобичајено је да почне између четрдесете и педесете године и да траје од две године до пет година, мада се дешава да код неких жена траје и десет година. Некада се за перименопаузу користио и термин климактеријум.

Прерана менопауза
Код неких жена менопауза може наступити и пре четрдесете године. Тада се говори о прераној менопаузи. Сматра се да је узрок прераном уласку у менопаузу генетске природе: у неким породицама менопауза се јавља раније. У појединим случајевима под утицајем стреса, болести или операција менопауза такође почиње раније. Функција јајника жена које прерано уђу у менопаузу брзо престаје, па је углавном неопходна надокнада хормона. Лекари обично препоручују да се с додавањем женских хормона почне одмах по појави првих осам симптома како би се спречио развој болести (као што су остеопороза и атеросклероза) и како би терапија била што ефикаснија.

 

*Виолета Бабић је двадесет пет година радила у Институту за српски језик САНУ на изради Речника српскохрватског књижевног и народног језика. У Креативном центру је лектор и уредник појединих издања. Аутор је више књига, међу којима су Књига за сваку девојчицу, Књига за сваког дечака, као и језичке трилогије - 365 језичких цртица, 366 језичких цртица и 367 језичких цртица.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво