Корисне фрустрације

Природно је понекад бити узнемирен, чак и љут. Често реагујемо нерационално, па чак и претимо, имамо емоционалне изливе… Научници су, посматрајући животиње, дошли до закључка да и фрустрације могу бити корисне.

Како наводе истраживачи који проучавају понашање животиња, веверице у стресним ситуацијама реагују емотивно попут људи, и умеју и те како да искажу љутњу и фрустрираност. То показују тако што, на пример, гурају и грицкају гранчице, или накостреше реп. Научници сматрају да фрустрација каткад може бити од помоћи, на пример, у борби против конкуренције. Како?

„Наши резултати показују универзалност емоционалних реакција међу врстама", каже главни аутор студије Микел Делгадо са Универзитета Калифорније у Берклију. Веверице су познате као животиње које реагују афективно и отворено показују емоције. Једна од првих студија која илуструје како животиње показују фрустрације обухватила је 22 веверице настањене на подручју Универзитета у Калифорнији. Пошто су животиње биле навикнуте на присуство људи, истраживачима је било лакше да посматрају и испитују њихово понашање.

Истраживачи су их научили да отворе кутију и извуку орах као награду. Потом су пратили

како ће се понашати у следећим ситуацијама:

‒ када у кутији не затекну орах већ зрно сувог кукуруза;

‒ када отворе празну кутију;

‒ када је кутија закључана, а не могу да је отворе.

Када их је у кутији чекао орах, веверице нису показивале знаке фрустрираности. Али када није било одговарајуће хране у кутији или када нису могле да је отворе, веверице су агресивно подизале накострешени реп, па чак и ударале по кутији. Најагресивније одговоре на ситуацију имале су веверице које су се суочавале са закључаним кутијама.

Оне су лупале о кутије и љутито их гризле. Делује да су агресивним понашањем веверице узалуд губиле енергију, али сетимо се да и људи који не добију оно што сматрају да заслужују, неретко одговарају неким нерационалним гестом (на пример, нешто поломе или ударе). Различито испољавање

фрустрација забележено је на примеру многих врста, укључујући шимпанзе, голубове и рибе. Међутим, научници сматрају да је студија показала да фрустрираност заправо претходи корисним реакцијама, и наводи на упорност. Љутња и бес су натерали веверице да пробају нове стратегије и дођу до хране без одустајања, што је добро у борби против конкуренције у природним условима, приликом борби за храну.

Студија показује да су веверице упорне када се суоче са изазовом. Делгадо објашњава: „Када је кутија била закључана, уместо да одустану, покушавале су да је отворе и користиле су више метода да то учине."

Аутори студије указују да фрустрације могу бити користан, чак и неопходан корак у процесу решавања проблема. „Животиње се у природи вероватно суочавају са ситуацијама које су фрустрирајуће јер не могу увек предвидети шта ће се десити", каже Делгадо.

Њихова упорност и агресија могу их навести на нове покушаје и методе које ће им помоћи да конкуренте задрже подаље од плена.

Приредила Маја Стојановић 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво