Сирће од боровнице побољшава меморију код мишева с амнезијом

Деменција погађа милионе људи широм света, лишавајући их могућности да размишљају, сећају се и живе нормалним животом. Тражећи нове начине борбе против „менталног гашењаˮ, научници су открили да сирће од боровнице може да обнови интелектуалне функције мишева.

Нове студије показују да мозак људи са Алцхајмеровом болести, најчешћим обликом деменције, има ниже нивое ацетилхолина и одговарајућих рецептора. Истраживања су такође показала да блокирање рецептора за ацетилхолин омета учење и памћење.

Развијени су лекови који спречавају разградњу ацетилхолина, али они често немају дуготрајно дејство и могу бити токсични за јетру. Природни екстракти представљају безбеднији избор и неке студије на животињама показују да могу побољшати сазнајне процесе. Даље, ферментација може да поспеши биоактивност неких природних састојака.

Група научника је желела да провери да ли сирће од боровница, које се налази у саставу великог броја активних једињења, може да помогне у спречавању „менталног гашењаˮ.

За потребе експеримента, истраживачи су код мишева изазвали амнезију, а потом им дали сирће од боровнице. Бројање молекула у њиховим мозговима показало је да сирће успорава нестајање ацетилхолина и повећава нивое протеина који су повезани са одржавањем и стварањем здравих неурона.

Да би испитали како третман утиче на размишљање, истраживачи су анализирали понашање животиња у лавиринтима. У „тесту избегавања" мишеви су добијали ниски струјни удар у једној од две просторије. „Лечениˮ глодари су показали напредак у оба теста, што наводи на закључак да је сирће допринело побољшању кратког памћења.

Иако су потребна даља тестирања, истраживачи верују да би сирће од боровнице могло бити корисно у спречавању амнезије и менталног пропадања повезаног са старењем.

Приредио Бојан Главонић 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво