Повезаност мама и беба

Одувек се знало да је веза између мајки и новорођенчади изузетно јака. Бебе реагују на мајчин додир, глас, покрет. Нова истраживања показују да се мождани таласи беба и мајки апсолутно поклапају када комуницирају гледајући се директно у очи.

Истраживања су показала да се повезаност између мајке и детета развија још у пренаталном периоду.

Када се дете роди, та веза постаје опипљивија и израженија. Па ипак, до сада није постојала студија која би то и научно, експериментално доказала.

Најновија истраживања спроведена на Универзитету у Кембриџу показала су да се мождани таласи мајки и беба апсолутно поклапају када се гледају директно у очи.

Докторка Викторија Лионг, која је предводила истраживање, истакла је да и деца и одрасли реагују на сигнале у погледу ‒ док се посматрају, њихови мождани таласи су потпуно усклађени.

Она додаје да им та синхронизација „помаже да боље комуницирају и указује им када треба да слушају, а када је пожељно да говоре, што и те како може да учини учење ефектнијим".

Истраживачи који су учествовали у тој студији ипак истичу да још не знају како долази до такве синхронизације. Како кажу, „не тврде да су открили телепатију", али ће и даље истраживати како долази до усклађивања можданих сигнала између деце и одраслих.

Приредила Јасмина Вујновић Милошевић

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво