Еволуција фотографије

Жозеф Нисефор Нијепс, француски проналазач, пронашао је око 1826. године начин да се направи стална слика у камери опскури. Луј Манде Дагер усавршио је Нијепсов поступак: уневши у процес соли сребра, добио је прве фотографије на посребреној плочи 1837. године. Те слике је звао „дагеротипиˮ.

Две године касније (1839), Дагерово усавршено откриће званично је објављено пред Француском академијом наука и поклоњено свету под називом дагеротипија. Тај дан се сматра рођенданом фотографије.

Сер Вилијам Хенри Фокс Талбот је 1841. године патентирао процес којим је дагеротипија замењена фотографијом на папиру. Пропуштањем светла кроз негатив на папир који је осетљив на светло и помоћу одређених хемијских процеса, могло се добити више отисака позитива сваке фотографије. Средином 19. века Анастас Јовановић прихвата Талботову технику и постаје цењени фотограф на двору Обреновића. Ради портрете значајних личности.

У усавршавању фотографије највећи помак прави Џорџ Истман, који је изумео фотографски филм, тј. танку прозирну траку са фотоосетљивим слојем. Први апарати које је произвела Истманова фирма „Кодак" имали су уграђен филм.

Нови помак је направљен 1925. год., када је на тржиште стигао апарат „лајкаˮ, чија је ролна филма широка 35 мм, што је било знатно мање од свих дотадашњих. Почетком 20. века појављује се велики број професионалних фотографа, а аматерска фотографија постаје популарна двадесетих година. Године 1930. појављују се блиц и филмови за колор-слајдове, а 1941. први филмови за прављење отисака у боји.

Дигитална фотографија се појавила крајем 20. века. Дигитални фото-апарати имају као и „обични" систем сочива и бленду. Уместо филма користе плочу осетљиву на светлост, направљену од полупроводничких материјала.

Електронска кола претражују плочу и претварају информацију у бинарни дигитални код. На меморијском чипу (картици) „записују" се подаци који се потом могу мењати (специјални ефекти). Сложени поступак израде фотографије замењен је електронским сензором, који омогућава да се фотографија одмах бележи, чува и гледа на апарату. Дигитална фотографија која се компјутерски обрађује пружа уметницима велике креативне могућности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво