Причање прича уз дигитално огњиште

Ијан Форестер истражује будућност медија, ради за Би-Би-Си у Одељењу за истраживање и развој будућих искустава у радио-дифузији. Познат је по томе што спаја најбоље могућности емитовања са интернет технологијом креирајући искуство које подсећа на „причање прича поред ватре“. У традиционалном начину приповедања Ијан издваја могућност приповедача да причу прилагоди слушаоцима. Такво искуство у својим истраживањима жели да дочара кроз технологију коју назива „перцептивни медијиˮ.

Захваљујући British Council-у, који је окупио групу младих креативних људи са подручја Западног Балкана како би кроз рад са Би-Би-Сијем, Лабораторијом за измењену стварност „Дејтабоксˮ и Фондацијом за уметност и креативну технологију (FACT) креирали будућност емитовања, добили смо прилику да од Ијана Форестера за Интернет портал РТС-а сазнамо више о експерименту „Дневна соба будућности", који се базира на персонализацији медија.Ваш пројекат се базира на персонализацији медија. Подразумева обраду података који говоре о томе шта интересује појединце, шта воле, а шта не, какве су им навике и томе слично. Који су главни изазови у тумачењу таквих података о личности?

‒ Највећи изазов је заправо у томе да подаци о личности остану лични и заштићени. Део пројекта захтева промену једначине, али и стварање јединствених друштвених искустава које ће људи памтити. Пројекат „Дејтабокс" је неопходан ако желимо да будемо сигурни да никад нећемо морати да рукујемо подацима о личности, обрађујемо их и тумачимо. То је на крају далеко кориснији извор информација за приповедаче него што су то сами подаци. Етичко поступање с подацима је нешто о чему се много пише и говори, а пројекат „Дејтабокс" је пресудан елемент свега тога.

Које су ту предности за гледаоце? Мислите ли да пројекат може, евентуално, имати и неке недостатке?

‒ На овај начин смо у могућности да сазнамо шта људи воле и да ту информацију искористимо да бисмо креирали степен удубљености и приповедачки поступак који је ближи позоришној изведби, иако се одвија у дневној соби. Наравно, Би-Би-Си ће гледаоцима први понудити нешто тако узбудљиво, све време поступајући с њиховим подацима уз највиши могућ степен етичности.

На које се области живота и пословања тај пројекат може применити?

‒ Одговор се налази у самом називу пројекта: „Дневна соба будућности". Међутим, лако могу да замислим како стиче широку примену у разним секторима. Медији су, у начелу, друштвени медиј а ми то даље истражујемо тако што настојимо да креирамо невероватна друштвена искуства која превазилазе екран. Исплати се да се запитате како су то наш видео и Би-Би-Си део друштвеног ткива које превазилази дневну собу.

Превод: Катарина Михаиловић 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво