До квалитетног живота и после менопаузе

Како да особа на прагу менопаузе промени хормонски статус и настави да живи „пуним плућима” до сто двадесете? Осим што омогућавају дуг и квалитетан живот особама оба пола, нова сазнања могу да обезбеде здраву, природну трудноћу и здраво потомство дамама после четрдесете.

Најсвежија сазнања о менопаузи и побољшање здравља у средњем животном добу теме су Треће регионалне конференције Међународног друштва за менопаузу и Другог конгреса Српског друштва за менопаузу, који се одржавају у Београду од 16. до 18. новембра.

„Желимо да нагласимо да је најважније да се говори о квалитету здравља у средњим годинама. Тада га нарочито треба чувати зарад будућности. Треба почети пре четрдесете, јер се тако спречава настанак болести, а превенција нам је циљ. Тако се штеди и новац који би био потрошен на скупе лекове", рекла је за Интернет портал Образовно-научног програма РТС-а проф. др Светлана Вујовић, председница Српског друштва за менопаузу.

Београд је ових дана централно место на планети за ту научну област ‒ сви врхунски истраживачи су се окупили како би кроз „приказ случаја" поделили своје знање са колегама из Србије и региона. Сусрет ће омогућити да лекари клиничари унапреде своје знање и стекну нове вештине и идеје, чуло се првог дана Конгреса.

Према најновијим сазнањима, употреба хормонске терапије у менопаузи смањује учесталост остеопорозе и одлаже развој Алцхајмерове болести. Лабораторијске студије указују и да се на тај начин спречавају болести срца и крвних судова.

Група предавача ће говорити о томе како да жене после четрдесете остану у другом стању уз најновије методе, како да неко ко улази у менопаузу исправи свој хормонски статус; скија у деведесетој и живи до сто двадесете. Биће речи и о томе како да држава уштеди средства која се троше на боловања и лекове, а све се то може спречити и урадити и у земљи Србији, нагласила је проф. Вујовић.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво