„Нормалциˮ у потрази за Златном скривалицом

Сваки спорт је у бити игра, а свака игра ‒ плод маште. По тој логици, сасвим је могуће да се један фиктивни спорт, чији су играчи искључиво чаробњаци и вештице, игра и у овом, нашем, размађијаном свету. Ево како „нормалциˮ играју квидич.

Спорт је постао толико уобичајена ствар у нашој цивилизацији да ретко када помислимо на то колико је маште потребно да би се он играо или гледао. У тренутку када играте или гледате нпр. тенис, лоптица постаје магичан предмет, рекет легендарно оружје великих ратника, а играчи хероји савременог доба, којима често придајемо надљудске способности. Да бисте деловали као чаробњак, морате бити успешни у неком спорту, али захваљујући франшизи „Хари Потерˮ, постоји и спорт у ком не морате бити успешни да бисте се осетили као чаробњак.

Квидич је спорт који је измислила Џ. К. Роулинг приликом писања серијала о свом јунаку Харију Потеру. У питању је тимски спорт, у ком се две екипе такмиче у освајању бодова, и што је најважније, у потрази за маленом летећом лоптом ‒ Златном скривалицом. Квидич има своја правила, историју, купове, као и било који савремени спорт, и у том смислу није толико тешко применити га у нашем свету. Управо то је и урађено 2005. године у Вермонту, када су два студента покренула утакмицу квидича на свом факултету. Убрзо се заиграо широм света, те је 2007. г. одржано и прво Светско првенство у квидичу. Све то наизглед није ништа необично, док се не присетимо да се према књизи квидич игра на летећим метлама и са замађијаним лоптама.

Овоземаљски квидич је задржао метле ‒ не летеће (мада ни то није тешко замислити у скоријој будућности), већ обичне метле које играчи морају да држе међу ногама током целе утакмице. Реплике лопти и обруча кроз које оне треба да прођу донекле су верно направљене, али она најважнија ‒ Златна скривалица ‒ представљала је проблем. У свету Харија Потера, она је једва видљива оком, што због величине, што због брзине којом лети. Како би се њена неухватљивост верно пренела и у свет без магије, одлучено је да буде закачена за једног од играча, чији је задатак да током целе игре трчи што брже може како би утекао играчима који га јуре. Једно од најзначајнијих правила те игре захтева да тимови морају бити мушко-женски, по узору на књигу.

Међународна квидич асоцијација, основана 2010. године, данас има 18 земаља чланица: поред Северне Америке и Аустралије, ту су европске земље, али и Аргентина, Мексико и Турска. Међутим, квидич се игра и у многим другим земљама света, које нису чланице Асоцијације. Тренутно, титулу светског првака има репрезентација Аустралије.

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво