Да ли знате шта једете

Организација Уједињених нација усвојила је 16. октобар као интернационални Дан хране. То је било још давне 1945. године. Тим поводом, представљамо интервју о здравој храни са прим. др Љиљаном Бајић Бибић, специјалистом интерне медицине КБЦ-а Бежанијска коса. Светски дан хране је прилика да се укаже на значај и допринос различитих култура и цивилизација светској пољопривреди и производњи хране.

Последњих десетак година, прим. др Љиљана Бајић Бибић се интензивно бави изучавањем здравствених аспеката хране, а с обзиром на то да се и сама храни намирницама органског порекла, свесна је њиховог значаја у очувању здравља и виталности. За Интернет портал РТС-а, говорила је о лошим странама индустријски обрађене хране, указавши на штетност пестицида и адитива који могу довести до многих обољења, најчешће кумулативним дејством након више година, када се настало обољење уопште не повезује са негативним ефектима нездраве исхране.

Пропагирате исхрану засновану на природним намирницама органског порекла. Зашто?
‒ Органска храна не садржи пестициде, прехрамбене адитиве, нити је генетички модификована. Из истог разлога, након скоро две године рада, настао је органски „нутри биосˮ пакет који има улогу у побољшању метаболизма. Наиме, у последње време је популаран назив детоксикација, што подразумева позитивне метаболичке процесе који витализују организам и побољшавају имунитет.

Због чега је проблематично прскано воће и поврће? Да ли би и прскање требало да се изводи у контролисаним условима? 

‒ У последњих педесетак година, пестициди и вештачка ђубрива су најтраженији производи у пољопривреди. Њихова неумерена употреба има штетан утицај на биљни и животињски свет, такође и на конзументе који их на тај начин, тј. исхраном, уносе у организам ‒ што може довести до многих обољења, као што су различити нервни поремећаји, оштећење бубрега и јетре, рак... Њихова употреба треба бити строго контролисана, ако је уопште оправдана, с обзиром на то да штеточине врло брзо развијају отпорност на пестициде.

Верује се да је веома здраво јести цвеклу, што је истина, али треба знати и да је цвекла природни чистач земљишта и да је већа штета него корист уколико једемо ону која није органска.

Куповни сокови се често рекламирају као веома здрави уколико су произведени без конзерванса. Да ли је конзерванс једини вештачки додатак соковима?
‒ Конзерванси представљају само једну од тридесетак различитих група адитива, и када на производу пише „без конзерванса", то не значи да производ не садржи друге адитиве (боје, појачиваче укуса, вештачке заслађиваче...). Нагласила бих штетан утицај прехрамбених боја које могу да се нађу у неким намирницама намењеним деци. Наиме, доказано је да одређене боје могу изазвати поремећај понашања деце, тзв. синдром хиперактивности.
У ЕУ закон обавезује да се на декларацији таквих производа истакне упозорење да могу узроковати поремећај активности и пажње деце.

Шта су, заправо, адитиви?
‒ Адитиви су хемијске супстанце које се додају храни у току индустријске производње, прераде, паковања, транспорта и чувања ради намерног мењања њених природних својстава: да би производ био укуснији, дуготрајнији, бољег изгледа...

Скоро сва индустријски обрађена храна препуна је адитива. Сматра се да просечан градски становник од 100% хране коју конзумира дневно, 75% конзумира индустријски прерађену храну. Уколико не водимо рачуна, на годишњем нивоу можемо кроз храну унети и до пет килограма адитива. Кумулативно дејство адитива по наше здравље није безазлено, а о томе најчешће не водимо рачуна.

Како се адитиви обележавају на декларацијама?
‒ Ознака „Еˮ на декларацијама представља ознаку одређеног адитива. Е-број је уведен због лакше систематизације адитива и једноставности ‒ на пример, краће је написати Е 621 него мононатријум-глутаминат. Ознака „Е" значи „Јуроп", дакле, реч је о адитивима чија је употреба дозвољена у Европи. Адитиви као што су ароме и ензими немају свој Е-број него се означавају на други начин.
Појачивачи окуса ‒ соли глутаминске киселине (Е 621‒625) могу имати токсично дејство на нервни систем, те проузроковати различита неуролошка обољења у току вишегодишње конзумације (нпр. мождану склерозу).

Да ли су пекарски производи препоручљиви?
‒ Били би препоручљиви када би били направљени од природног „непрсканогˮ зрна житарице млевеног на млинском камену и без додатих адитива у току процеса производње брашна и касније печења.

Међутим, данас су пекарски производи, од „њиве до трпезеˮ третирани различитим адитивима, тако да и обична кифла у себи неретко садржи избељиваче брашна, средства против буђања, вештачку боју, вештачку арому... Не треба ни да говорим шта за 20 година редовне употребе могу да направе у организму. Често болест тада не можемо ни повезати са начином исхране. Не треба развијати панику, јер нам модеран начин живота не дозвољава да се начину исхране посветимо колико би требало, али свакако се треба едуковати, обратити пажњу на декларације (потребно је да научимо да их да читамо).

На својим предавањима и у школама настојим да људе едукујем о здравом начину исхране и на тај начин унапредим здравље наше нације, јер смо често у заблуди да се хранимо здраво, а заправо једемо потпуно нездраве производе.

 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво