Климатске промене: трка са временом, али и реалност

Пошумљавање је најједноставнији, најефикаснији и најјефтинији начин да се ублаже ефекти климатских промена, истакао је министар заштите животне средине Србије Горан Триван, говорећи на међународном симпозијуму о климатским променама у САНУ.

Претходно је угледни светски климатолог, говорећи о значају Париског споразума о клими, упозорио да је договор о мерама за ограничење загревања планете постигнут са 20 година закашњења.

На међународном симпозијуму о климатским променама „Промена климе Земље: наука и утицај" који се одржава у Српској академији наука и уметности (САНУ), Триван је подсетио да је у последњих пет година у Београду пошумљено више од 750 хектара и додао да је то политика коју ће Министарство и убудуће водити.

Он је апеловао на све да, када год могу, засаде једно или више стабала, јер ће тиме дати свој скромни допринос очувању животне средине, објављено је на сајту Владе Србије.
 
Триван је оценио да смо планету претворили у велико пољопривредно газдинство, те да у пошумљавању треба потражити лек; навео је да се сваке године у свету униште шуме величине Португалије.
 
Климатске промене су, како је додао, најозбиљнија тема на планети, а борба против климатских промена је дуга, тешка и скупа.
 
На скупу о климатским променама, који траје до 13. октобра, разматраће се постојеће и могуће климатске промене, као и њихов утицај на воду, пољопривреду, енергетику, економију и здравље.
 
Скуп у САНУ окупио је велики број научника из Србије, Европе, САД, Јапана и Кине.
 
Реализација Париског споразума трка са временом
 
Предавање је 10. октобра одржао и Штефан Рамшторф, познати немачки климатолог и океанолог. Он је оценио да је ограничавање глобалног загревања на мање од два Целзијусова степена  у односу на период пре индустријализације ‒ што је циљ Париског споразума о клими ‒ „трка са временом, али и реалност".

 
Говорећи на тему „После Париског климатског споразума: да ли можемо да контролишемо климатску кризу?", Рамшторф је казао да је од 50-их година 20. века драстично повећана концентрација угљен-диоксида у атмосфери а да је та емисија данас већа него у било ком тренутку у претходних три милиона година.
 
„Научници су предвидели глобално загревање пре него што су његови ефекти почели да се манифестују. Данас са 95% сигурности можемо рећи да је људска активност главни узрок загревања планете", казао је Рамшторф на предавању.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво