„Поправљањем” гена до „бољих” људи?!

Ако би се показало да технологијом едитовања („поправљањаˮ) гена можемо постати креативнији, издржљивији, здравији, срећнији, питање је шта би свако од нас изабао за себе. Др Микеле Лои, истраживач Одсека за информатику и Центра за биомедицинску етику и историју медицине Универзитета у Цириху, сматра да би у будућности најпожељније генетичке модификације могле бити оне које побољшавају способност прилагођавања на околности, физичку отпорност, као и мотивацију за извршавање задатака.

„Нове технологије и генетика саме по себи изазивају извесну дозу сумње и страха, нарочито када је реч о њиховој примени на људима. Примена нових технологија на „нетерапеутски начин", додаје још мало уља на ватру.

Сценарио према ком ʼгенетичко унапређење људиʼ доводи до још веће неједнакости међу људима представља класичан заплет научнофантастичних филмова, ʼГатакаʼ је један од најпознатијих", рекао је др Лои за Интернет портал Образовно-научног програма РТС-а.

Према мишљењу нашег саговорника, можда би за неке будуће генерације пожељније биле особине које би им помогле да уколико имају неки лош или досадан посао ‒ могу да га обављају без свести о томе да је досадан. То донекле подсећа на „лекове" које студенти понекад узимају у тренуцима када би најрадије одустали од учења ‒ не учине их паметнијим, али им помогну да се усредсреде на градиво чак и кад је бесмислено. 

Можда идемо и ка неком богатијем друштву у коме људи неће морати да раде, јер ће све послове обављати машине. Шта би људи у таквом друштву желели да побољшају? Вероватно би желели да буду радоснији, или нешто слично. Можда сценарио попут оног из филма „Гатака" није ни најреалнији нити најинтересантнији за проучавање, додаје др Лои. 

„И они који подржавају употребу тих технологија у циљу побољшања и они који су против тога, нису нереалистични. Тренутна регулатива која то забрањује покушава да оне који су против коришћења тих технологија у нетерапеутске сврхе увери да немају разлога да се боје", додао је др Микеле Лои.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво