"Земља живих", Брајковац

Терапијска заједница "Земља живих" створена је под окриљем Православне цркве са жељом да се помогне свима онима који се осећају промашеним, неоствареним, уморним, разочараним, зависницима и независницима, тужним и сиромашним у срцу. Услов за улазак у заједницу је само један, а то је жеља за променом

У оквиру снимања серије о терапијској заједници „Земља живих" посетили смо рехабилатициони центар у Брајковцу, у околини Лазаревца. На улазу пише „Имај вере и мере".

И заиста, овим мотом руководе се зависници, које смо ту затекли. Двадесетак младића из разних крајева наше земље, дошло је ту да нађе мир и спас од зависности која је ушла у њихове животе.

Међу њима најмлађи Београђанин, симпатичан и расположен за причу. Коцка је оно што је загосподарило не само његовим животом, већ животима целе породице. Јединац, мажен, пажен, мислио је, као и већина зависника, да ће се поиграти и повући. Али на жалост није било тако. Због коцке је преварио и покрао све у породици. Звао телефоном сатима све које познаје само да сакупи довољно пара да настави игру.

Када су схватили куда иде пробали су да га пошаљу у иностранство. Међутим и тамо је добијао џепарац, а он би завршио исте вечери у коцкарници. По казни враћен је кући, а као шансу да промени начин живота понуђен му је боравак и лечење у терапијској заједници.

Како му је? Тешко! Ономе ко је за вече трошио десетине хиљада евра, нигде није лако. „Суочавање са собом, признање порока најважнији су кораци ка излечењу" каже отац Бранко.

Овде, у овој терапијској заједници, о њима брине отац Александар који будним оком, без притиска прати њихово понашање. Пластеник пун поврћа и вино је оно чиме се овде баве зависници. Не треба заборавити да овде нема седења, јер у раду је спас. Вредни и решени да промене лоше навике заиста остављају утисак младића који старим путем више неће ићи.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво