Poeta laureatus, ловором овенчани песник

Указујући песнику Џефрију Чосеру посебну част, Едвард Трећи га је наградио 1374. године свакодневном испоруком галона вина, до краја живота. Песникова награда у том облику трајала је само четири године – после смрти Евдарда Трећег на престо ступа Ричард Други који „додатак у вину“ претвара у новчану накнаду.

У античко доба песници и јунаци овенчавани су ловором (од латинског laurea) у част богу Аполону. Тај обичај одавања признања песницима није се изгубио ни после много векова. Године 1341. Петрарка је овенчан на Капитолу и тако је постао први званични poeta laureatus после античког периода. Свечано су га овенчала два римска сенатора на светом капитолском тлу.

За време свог боравка у Пешти и Будиму, Сима Милутиновић Сарајлија уживао је у великом поштовању и части коју му је указивала српска омладина. Занимљиво је да су 1839. године тамошњи српски ђаци песника овенчали ‒ јеловим венцем са пшеничним класјем.

У Енглеској тај појам има посебно значење. Од давнина, на двору је увек постојао versificator regis, дворски песник, а зна се да га је имао Ричард Лављег Срца. Енглески владари награђивали су песнике на разне начине, па је поред Чосерове накнаде у вину, познато и то да је Елизабета Прва доделила пензију Едмунду Спенсеру.

Први званични носилац звања poeta laureatus био је Џон Драјден, енглески песник, преводилац и драмски писац. Он је примио то признање 1668. године, а краљ Чарлс Други доделио му је 300 фунти и буре вина са Канарских острва.

Сматрало се да такав песник припада двору, и да му је дужност да пише у част краљевске породице, домовине, победа у ратовима. Тако су настајали пригодни стихови поводом рођендана чланова династије, државних празника и сличних датума и догађаја.

Носиоци те титуле били су, између осталих, Вордсворт и Тенисон. После смрти лорда Тенисона 1892. године направљена је четворогодишња пауза у додељивању тог звања, као знак поштовања према преминулом песнику. Занимљиво је и то да је неколико песника, међу којима је Волтер Скот, одбило ту почаст.

Британски poeta laureatus је почасно звање које додељује монарх, на препоруку премијера. Та позиција не захтева неке посебне дужности, али се очекује да ће песник писати у част значајних националних збивања. Носилац тог признања данас је Керол Ен Дафи, од маја 2009. и наредних десет година.

У ширем смислу, у савремено доба појам poeta laureatus односи се и на живог песника или писца чије је дело општепризнато и високо цењено.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво