Имунизација смањује учесталост болести изазваних ХПВ инфекцијом

Удружење грађана „Родитељ“, уз подршку Министарства здравља Републике Србије и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, почиње националну кампању којом жели да постигне да се „читава Србија уједини у борби против рака грлића материце“. Од те болести у Србији сваког дана умре најмање једна особа.

Под слоганом „Вакцина спречава. Србија против рака грлића материце“ удружење грађана „Родитељ“, уз подршку Министарства здравља Републике Србије и Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“, почиње националну кампању којом жели да се читава Србија уједини у борби против рака грлића материце, од ког у Србији сваког дана умре најмање једна, а оболе четири жене.

Циљ кампање је да се кроз унапређење свести јавности о могућностима, значају и безбедности превенције ХПВ обољења путем имунизације, значајно смањи учесталост малигних обољења изазваних ХПВ инфекцијом.

Рак грлића материце је једно од ретких малигних обољења чији је узрочник познат – развија се под утицајем Хуманог папилома вируса (ХПВ).

Примарна превенција – која подразумева имунизацију млађе популације, девојчица и дечака узраста од 9 до 15 година, против ХПВ вируса типа 16,18 6 и 11, главних узрочника рака грлића материце, али и других обољења изазваних тим вирусом – најефикаснији је начин превенције овог обољења, наводи се у саопштењу удружења "Родитељ".

ХПВ вакцина пружа високоефикасну заштиту од рака грлића материце и других обољења изазваних ХПВ-ом. Успешно се примењује у 130 држава света, укључујући 19 држава Европске Уније и све земље региона.

Други водећи узрок умирања међу женском популацијом

Гордана Племић, председница удружења "Родитељ", истакла је да је подизање свести становништва, а посебно родитеља о значају примарне превенције обољења које изазива ХПВ вирус, кључно у борби са том опаком болешћу.

„Рак грлића материце је други водећи узрок умирања међу женском популацијом у Србији. Као што свака жена треба да брине о сопственом здрављу, исто тако смо дужни да бринемо о здрављу своје деце. Вакцинација је дефинитивно најсигурнији и најбезбеднији метод којим можемо спречити настанак те опаке болести. Будимо одговорни према свом и здрављу наше деце“, закључила је Племићева.

У Србији сваке године од рака грлића материце оболи око 1.250, а умре 470 жена. Такви подаци сврставају Србију на друго место по смртности у Европи од ове болести, и на четврто место по броју оболелих.

Приредила: Маја Стојановић 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво