Дечије емоције

Емоције деце и одраслих су различите и зато није добро поистоветити своја осећања са дечијим емоцијама

Емоције су саставни део наших живота и оне све више окупирају пажњу психолога, јер су важне за развој, одлуке, понашање и правац животног пута.

Кратка дефиниција емоција могла би да гласи: Емоције су физиолошка промена унутар нашег тела. Целокупан наш живот сачињен је од емоција, оне покрећу нашу личност и одређују наше реакције.

РАЗВОЈ ЕМОЦИЈА

Ноборођенчад имају мали број емоција. Око трећег месеца рађају се осећања задовољства и незадовољства. Око четвртог месеца се развија љутња, око шестог изненађење, а страх око седмог месеца. Сложене емоције као љубомора и стид развијају се од 18тог ди 24ог месеца.
Сви дечији биографи саопштавају да се са узрастом повећава број емоција, које дете може да доживи. Једногодишње дете почиње да показује одушевљење и наклоност према одраслима и деци. У раздобљу од друге до пете године настају: стид, стрепња, завист, разочарење и нада.

НЕСТАШНИ ПРЕДШКОЛЦИ

У предшколском узрасту осећање постаје независно од опажаја, постаје сталније, али је и даље лабилно. Емоције су код детета у предшколском узрасту најјаче. У овом периоду чести су афекти, а преовлађују углавном пријатне емоције и несташно расположење.

ЕМОЦИЈЕ ДЕЦЕ И ОДРАСЛИХ СУ РАЗЛИЧИТЕ

У чему је разлика између емоција деце и одраслих? Дечије емоције су краткотрајне.Снага дечијих емоција је изузетно јака, јер оне немају градацију без обзира на ситуацију. То нарочито важи за љутњу, страх и радост. Нестабилност емоција је такође карактеристична за децу, јер се код деце брзо смењују љубомора, љутња и смех.

ПОРОДИЧНО ОКРУЖЕЊЕ И ЕМОЦИЈЕ

Најважнији фактор за емоционални развој детета су родитељи. За здрав дечији емотивни развој важна је здрава атмосфера и добри односи међу члановима породице. Ако се дете емоционално не развија добро код њега се може јавити прпблематично понашање, дете може постати раздражљиво, плачљиво, хистерично и свадљиво.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво