Нове биотехнологије захтевају нову етику

Након што је смањена цена за одређивање људског генома, генетички тестови постали су доступни свим заинтересованима. Међутим, пред нама је парадокс назван „хиљаду долара за геном, али милион долара за његово тумачење!“

Нове биотехнологије  захтевају нову етику Нове биотехнологије захтевају нову етику

Резултат ове доступности: употребом нове генерације уређаја, одређивање (секвенцирање) генома кошта само хиљаду долара, а то је много података које треба објаснити, сачувати и искористити за развој науке и унапређење дијагностичких терапијских метода. Подаци се морају и заштитити од злоупотреба чврстим етичким и законским оквирима, а за тако нешто потребна је тесна сарадња истраживача, ICT експерата, законодаваца, биоетичара.

Управо о подацима до којих се долази употребом генетичких тестова, њиховој размени и чувању, разговарало се на конференцији одржаној 27‒29. априла у Болцану, у Италији. Експерти из земаља Европске мреже за сарадњу у науци и технологији (COST ‒ European Cooperation in Science and Technology), уз гостовање колега из САД, расправљали су о сигурном приступу личним здравственим подацима учесника у популационим истраживачким пројектима, чији је циљ да побољшају превенцију, дијагностику и третман болести, као и да унапреде здравље грађана широм Европе.

„Ова конференција је јако значајна јер се говорило о новим биотехнологијама које имају изгледа да за нама оставе најопакије болести данашњице ‒ генске болести, ретке болести, рак, или чак сиду. Овде је велика пажња посвећена етичким питањима, као што су размена генетичких података и питање моралне оправданости различитих облика генетичког инжењерства које поменуте нове биотехнологије отварају" ‒ рекао је проф. др Војин Ракић, директор Центра за биоетичке студије из Београда и учесник ове конференције.

Како би се заштитиле информације о решењима која су предлагана, усвајана и упућивана Европској комисији на разматрање, другом дану конференције могао је да присуствује само узан круг експерата, међу њима и професор Ракић, који сматра да би ускоро требало да буду предложени етички оправдани модели размене генетичких података, као и одговарајућа правна регулатива која ће их пратити.

Овом приликом разматрана су и најновија достигнућа технологија које имају потенцијал да лече до сада неизлечиве болести и радикално продуже животни век људи.

На конференцији у Болцану било је речи и о будућој сарадњи Унеско Катедре за биоетику у Европи, којом се руководи из нашег Центра за биоетичке студије и Директората Уједињених нација за контратероризам. Предвиђено је да ове институције имају улогу саветодавног тела Уједињених нација и Савета безбедности у борби против тероризма, посебно биотероризма.

„У Болцану смо уговорили и сарадњу Центра за биоетичке студије и Универзитета у Оксфорду о размени ИТ (ај-ти) платформи о ретким и генетичким болестима", рекао је професор Ракић, и додао да су доносиоци одлука у Центру за биоетичке студије и на Оксфорду уговорили и вишегодишњи програм размене студената између ове две институције. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво