Скарлет или Рејчел

Трендови у обликовању косе, у ближој прошлости, иду од романтичних локни преко веома кратке косе до "гнезда на глави". За уметке су знали још у старом Египту где су жене надограђивале косу лепећи их воском и смолама. Данас, када је реч о фризури, нема јединственог императива.

Кад је жена незадовољна, кажу злобници, онда одлучи да промени фризуру. Има девојака и жена које једноставно обожавају дугачку косу. Незадовољне власима које им је природа подарила, служе се триком и у фризерским салонима траже помоћ стручњака. На постојећу, дугу или кратку косу, вешти фризери надограђују уметке.

Ти продужеци деловаће готово сасвим природно уколико су направљени од природних власи. Сасвим је другачија прича ако је надоградња од неког вештачког материјала. Осим што су такви умеци тежи за одржавање, јер стално треба водити рачуна да се не изложе високој температури, непрекидно их ваља рашчешљавати да се не би замрсили.

Иначе, за уметке су знали још у старом Египту, три хиљаде година пре наше ере. Припаднице виших слојева надограђивале су косу лепећи уметке воском и природним смолама. Клеопатра, краљица која је владала Египтом у 1. веку пре наше ере, улепшавала се, између осталог, природном косом.

Савремени стилови врло су разнолики ‒ носе се најразноврсније фризуре. Од оних сасвим кратких, којима се диче, на пример, Ен Хатавеј или Мајли Сајрус, до изразито дугачке косе која краси заносну манекенку Ел Макферсон или глумицу Пенелопе Круз.

Како су се мењале фризуре последњих стотинак година?

Почетак претходног века обележио је романтичан стил: коса је углавном била дугачка, делимично скупљена, с локнама које су богато падале низ леђа. Двадесетих година 20. века, с нарастујућим незадовољством сифражеткиња, које су се бориле за изједначавање права жена и мушкараца, дошао је и нови стил; припаднице овог покрета наметнуле су веома кратку косу, често са шишкама које су покривале чело. Тај стил волеле су креаторка Коко Шанел, глумица Грета Гарбо.

Раних четрдесетих година, инспирисане филмом „Прохујало с вихором", жене су фризуром настојале што више да личе на главну јунакињу Скарлет ОʼХару, коју је на великом екрану овековечила Вивијен Ли.

Касних четрдесетих и педесетих припаднице лепшег пола поистовећивале су се с Ритом Хејворт ‒ дивља црвена коса уоквиривала јој је лице великим, меким локнама. Средином шездесетих појавила се мршавица Твиги која је, не само стасом већ и свеукупним стилом, укључујући и дечачку фризуру, жене широм света нагнала да се шишају што краће.

Шездесете обележава и хипи покрет, „деца цвећа" . Жене су се трудиле да изгледају што необавезније и природније. Међутим, касних шездесетих и почетком седамдесетих наступа велика промена у виду изузетно натапиране фризуре, која је често подсећала на право гнездо на глави. Карактеристичнa је била Присила Прeсли, супруга „краља рока", или глумица Брижит Бардо.

Касних седамдесетих фризуре је диктирао изглед Фаре Фосeт: раскошна коса с још раскошнијим, дивљим локнама. Осамдесете многе даме желе да забораве. Тада су биле популарне, што би рекао Ђорђе Балашевић ‒ „трајне хладне" ‒ коса је више личила на неку лоше урађену перику. 

Икона деведесетих је Џенифер Анистон. Стил њене фризуре до данас је остао непревазиђен: неједнаки крајеви који уоквирују лице, осенчени различитим нијансама смеђе боје.

А двадесет први век? Донео је велику слободу кад је реч о фризури. Данас свака дама има могућност да косу обликује баш како њој одговара, а да не осећа да је изван модних токова. Чак и кад је натапирана, као што је била певачица Ејми Вајнхаус.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво