Размена није година у животу, већ живот у години

Путовања су један од најбољих начина да се упознају друге државе и културе. Они који путују сматрају да се тако најбоље упознаје и сопствена земља. То су утисци и средњошколаца који су учесници програма ученичких размена.

Све популарнији вид путовања су ученичке размене. О разликама у школском систему и утисицима које је на њих оставио живот у иностранству разговарали смо са Маријом Козомаром, Аном Хелајзен и Андреом Певац.

 Разноликост предмета у америчким школама

Марија је провела годину дана у једном мањем граду у Америци, где је, како каже „атмосфера у школи доста опуштенија". Предмети у средњим школама су изборни, па ученици могу да се определе за оне које их највише занимају.

Разноликост предмета много је већа него код нас. С друге стране, часови дуже трају и дуже се остаје у школи, што уме да буде напорно. „Тамо се много више разговара на часовима - више се дискутује, мање предаје. Још једна разлика је у томе што не постоје стална одељења, на сваком часу се мења састав одељења, тако да већ после месец дана тамо упознате целу школу".

Професори као пријатељи

Ана је истакла да се у немачким школама много више цени активност на часу, колико се неко труди и колико размишља о теми, док резултати на финалним тестовима нису у првом плану.

Обавезни предмети су математика, немачки језик, физичко васпитање и историја, остале предмете сваки ученик бира за себе. Један од занимљивијих изборних предмета је семинарски предмет - на њему учите како се пишу семинарски радови. Постоји и час политике, а филозофија је један од најважнијих предмета. Ана сматра да је једна од највећих предности немачког школског система однос ученика и професора ‒ „однос је неизмерно бољи него код нас, тамо су вам професори као пријатељи".

Настава у Италији ‒ и суботом

Андреа је била у Италији, у филолошкој гимназији. Тамо се у школу иде и суботом, али увек преподне и увек се часови заврше до 13 часова. „Школа је много другачија него код нас, градиво је много лакше. Оно што ми се није свидело је што су професори само стајали испред табле и предавали, нису много разговарали с нама. Али никада нису долазили нервозни на час и увек су били расположени да нам објасне све што нам није јасно. Видело се да воле свој посао."

Андреа уопште није знала италијански када је решила да годину дана проведе у Италији ‒ „у почетку сам била срећна само када разумем две, три речи у предавању. Међутим, временом су се речи претвориле у реченице, све док нисам почела да разумем цело предавање. А то је било за три месеца. То је ме јако изненадило, пошто знам колико је времена потребно да се савлада страни језик када га учите овде."

Упознајући друге, упознајем себе

Као највредније искуство с размена, девојке су ипак истакле могућност да боље упознате себе и то како се сналазите у непознатим ситуацијама. „Много боље упознаш себе, јер се често нађеш у ситуацијама у којима ниси мислио да ћеш се наћи, и онда тек откријеш за шта си све способан", каже Ана.

„Ја сам мислила: у реду, идем годину дана у страну државу, ништа страшно. Међутим, када одеш тамо излазиш из своје комфорне зоне и ипак си тамо сам; али научиш и да решаваш ствари сам и да лакше комуницираш с људима", навела је Марија.

Андреа је истакла још један важан аспект размени: „Када одете на размену изгубите многе предрасуде, научите да будете толерантни према другим културама јер их упознате. С друге стране, много боље упознате и своју културу. Кад сте овде, обично не размишљате много о својој култури, а када одете негде, па када вас људи тамо питају одакле сте, тек тада почнете стварно да размишљате о томе".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво