Немци имају решење за језичке препреке избеглица – роботе

Комбиновањем вештачке интелигенције и усвајања језичких вештина, роботи ће ускоро учити децу избеглице немачки језик. Научници се фокусирају на децу, да би развили ефикасност ове технологије.

У Немачкој, разумевање језика је кључно за запослење или учествовање у образовном систему. Ове године, Европа се бори да изађе на крај са највећим приливом миграната из земаља конфликта, што је наметнуло немачким властима питање - како да интегришу нове становнике?

Истраживачи на Универзитету у Билефелду приближавају се једном од најизазовнијих решења -коришћењу робота.

Уз помоћ програмираног робота „Нао“, камера и микрофона, истраживачи желе да експериментишу како да деци мигрантима пренесу једноставне језичке вештине, посебно деци узраста од четири до пет година.

„Учити појединачно свако дете језик који није матерњи, нешто је са чим вртиц́и обично не могу да се изборе. То је место где роботи могу да понуде додатну помоћ“, рекао је Стефан Коп, стручњак за вештачку интелигенцију у Билефелд универзитету, где води истраживачку групу за когнитивне системе и социјалне интеракције.

„Нао“ је симпатичан робот програмиран тако да може да комуницира са дететом, али би учење немачког језика свакако било подржано додатном рачунарском опремом, таблетима и осталим материјалом попут илустрација. Сада научници тестирају способност робота и очекивања су да ће реализација пројекта почети за три године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво