ФБИ да испита руску апликацију „Фејсап“

Вођа сенатске мањине, демократа Чак Шумер, затражио је од америчких федералних служби да започну истрагу о популарној апликацији „Фејсап“, која мења корисничке фотографије и чини их млађим или старијим.

Шумер је на Твитеру рекао да је „дубоко узнемирујуће“ што би лични подаци америчких грађана могли да заврше у рукама „непријатељске стране земље“.

Сенатор је затражио од ФБИ и Федералне трговинске комисије да спроведу истрагу о апликацији.

Апликација Фејсап (FaceApp) стекла је велику популарност недавно када је неколико популарних инфлуенсера и познатих личности поделило своје фотографије претходно обрађене у поменутој апликацији.

Неки технолошки стручњаци рекли су да постоји могућност да руска компанија која је развила апликацију чува фотографије корисника, које касније може да искористи и повеже их са њиховим налозима на другим друштвеним мрежама и тиме направи базе података.

Фејсап је оштро демантовао оптужбе.

„Вајерлес леб“, компаније из Санкт Петербурга, саопштила је да не чува фотографије за стално и не прикупља велике количине података, само аплоудујући одређене фотографије које су корисници одобрили.

„Упркос томе што је већи део тима лоциран у Русији, кориснички подаци се не пребацују у Русију“, навели су из компаније за сајт Тек кранч.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво