Читај ми!

Туриста оштетио скулптуру Нептуна у Фиренци

Туристи су на све спремни не би ли направили савршену фотографију или селфи. Баш попут туристе из Немачке који је, попевши се на славну статуу Нептуна у Фиренци, оштетио кип па ће из тог разлога морати да плати огромну казну.

Туриста оштетио скулптуру Нептуна у Фиренци Туриста оштетио скулптуру Нептуна у Фиренци

Држављанин Немачке, 22-годишњак из Берлина попео се ноћас на статуу која се налази у оквиру фонтане на тргу Пјаца Сињорија у Фиренци, стигао до саме базе кочија, али је при томе оштетио ногу једног коња.

Градоначелник овог италијанског града, Дарио Нардела, на друштвеној мрежи Икс [некадашњи Твитер] написао је: Овај туриста је мислио да је добра идеја да се попне на споменик Нептуна ради селфија. На срећу, није га много оштетио јер се активирао аларм. Захваљујући општинским камерама успели смо да му откријемо идентитет и платиће казну. Не постоје оправдања за вандализам према културним добрима.“

Ова епизода је уследила након дискусије коју је градоначелник водио са директором Галерије Уфици после вандализма у Вараском ходнику када је Еике Шмит тражио да се галерији обезбеде наоружани чувари.

Градоначелник сматра да су довољне мере сигурности које су већ предузете попут ових које су помогле да се ухвати туриста који је оштетио Нептунову статуу и да се ради о тзв. културној едукацији“.

Туриста је пријављен по члану 518 Кривичног закона који је увео нове одредбе о уништавању, растурању, прљању и недозвољеној употреби културних или пејзажних добара“.

Увиђај који су спровели стручњаци из организације задужене за одржавање, рестаурацију и заштиту Палате показао је да је фонтана претрпела штету због тежине немачког туристе који је газио по њој.

Десно предње копито је претрпело одвајање штукатуре направљене при рестаурацији 2018. године, док је горњи део кочије, од црвеног мермера, претрпео одвајање троугластог дела димензија око 25 са 20 милиметара.

Штета је процењена на око 5.000 евра, што ће сада платити туриста.

четвртак, 16. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара