Читај ми!

Лукови римског Колосеума кô нови

Рестаурација првих пет лукова Колосеума је завршена. Радови су почели у октобру прошле године, а комплетна рестаурација би требало да се заврши у пролеће 2016. године.

Прва фаза рестаурације римског Колосеума успешно је завршена. Обновљено је пет лукова, јавила је верска информативна агенција ВИА.

За радове је Дијего дела Вала, власник модне куће „Тодс“, издвојио 25 милиона евра. Овај предузимач је тиме добио право да 15 година користи Колосеум у својој реклами.

Градске власти Рима желеле су да рестаурација Колосеума, који је последњи пут обновљен 1939, у време Мусолинија, почне 2009. године, али за то није било довољно средстава.

Радови су почели у октобру прошле године, а комплетна рестаурација би требало да се заврши у пролеће 2016. године.

Колосеум је настао у време Веспазијана, који је био рисмски цар од 69. до 79. године. Има места за 50.000 гледалаца и у употреби је био око 400 година. Последња представа одржана је 523. године.

Радови не спречавају туристе да и даље разгледају чувени амфитеатар. Број посетилаца прошле године је износио 5,6 милиона. Улазница за обилазак Колосеума кошта између 7,5 и 12 евра.

Католичка црква поздравља ове радове јер доприносе безбедности посетилаца. На Велики петак сваке године папа у Колосеуму служи службу којој присуствује велики број верника.

Црква је против игара у Колосеуму. Усред арене Црква је 1744. године поставила велики крст, а нешто касније цео простор Колосеума прогласила местом хришћанског мучеништва.

Колосеум је оштећен у два земљотреса, 847. и 1231. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара