Читај ми!

Статистика сметњи – Европска конференција поштанских и телекомуникационих администрација у Београду

Београд је ове недеље домаћин 61. састанка Европске конференције поштанских и телекомуникационих администрација ЦЕПТ-а. Састанак Радне групе за контролу радио-фреквенцијског спектра, после више од 30 година, први пут се одржава у Србији.

Представници националних регулаторних агенција из 29 земаља, Европске свемирске агенције, Европске метеоролошке мреже и Европске организације за безбедност ваздушног саобраћаја, EUROCONTROL-а, баве се и статистиком пријављених сметњи у прошлој години, како би их отклонили и спречили.

Раде и на ревизији препоруке за заштиту глобалних навигационих сателитских система од илегалних ометача, с обзиром на то да се њихов број повећава.

„Нама је најважнија безбедност у авиосаобраћају. Сви ваздухоплови користе одређене радиофреквенције, а имамо и своје системе за праћење како бисмо спречили било какво намерно или ненамерно ометање. Када је у питању 5 ге мрежа, управо проучавамо да ли, и у којим условима, 5 ге може да утиче на уређаје, и покушавамо да пронађемо решења. Овакви састанци су нам важни да би заједно лакше решили проблеме на које наилазимо“, каже Рафи Качериан из EUROCONTROL-а у Бриселу.

Статистику сметњи у 2023. години доставило је 36 земаља чланица ЦЕПТ-а.

„Питања која нас посебно занимају у овом тренутку су нека ометања џи-пи-ес система и глобални сателитски системи за навигацију, што може бити прилично штетно за неке кориснике чак и и за функционисање банака. Може доћи до проблема у свим врстама транспорта, авијацији, поморском транспорту, возовима... Сви се ослањају на ове системе. Прикупљамо и обједињујемо статистику о сметњама у свих 46 европских администрација. Важно је да заједно сагледавамо проблеме који се дешавају у контроли радиофреквенцијског спектра и кораке који се предузимају како бисмо били сигурни и да су наши прописи усклађени“, каже Робин Донхуе из Европске канцеларије за комуникације у Копенхагену.

У Србији се евиденција о сметњама води у последњих осам година. У 2023. години, пријављена су 74 случаја.

„Углавном су били угрожени мобилни сервиси због коришћења пикорипитера, то су уређаји за појачање мобилне телефоније и чије коришћење у нашој земљи противзаконито. Али смо ми брзо реаговали и уклонили те сметње да би грађанима био омогућен сервис. Веома је важно ово што смо ми до сада урадили, што смо успоставили овакав систем за замониторинг у целој нашој Србији. Због тога што је радиофреквенцијски спектар ограничен ресурс и потребно га је штитити и суверенитет једне државе зависи од тога.

Омогућен је и несметан рад оператора који за коришћење фреквенције и радиопреквенцијских опсега плаћају одговарајуће накнаде и самим тим је омогућен и несметан рад свих државних, друштвених и економских субјеката који користе радио ресурсе. Самим тим и грађанима је омогућено да користе апликације, услуге и инфраструктуру коју користе радио ресурсе“, изјавила је др Весна Милутиновић из Регулаторног тела за електронске комуникације и поштанске услуге Србије (РАТЕЛ).

Договорено је да се изврши ревизија препоруке Одбора за електронске комуникације која се односи на процедуре мерења електромагнетских поља ради поређења са границама за излагање људи, која би узела у обзир постојеће технологије LTE и 5 ге NR.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво