Читај ми!

Вештачка интелигенција решила мистерију Рафаелове „Мадоне од руже“

Мистерију око Рафаеловог ремек-дела „Мадона од руже“ (Madonna della Rosa), која се налази у музеју Прадо у Мадриду, можда је решио алгоритам вештачке интелигенције развијен у Бредфорду, пише лондонски „Гардијан“.

За слику која приказује Марију, Јосифа и бебу Исуса, са Јованом Крститељем као дететом, сматрало се да је Рафаелово дело све док се у 19. веку нису појавиле сумње да је у изради слике учествовао још неко.

После почетног тестирања, каснијом, детаљнијом провером у коме је прегледан део по део слике, вештачка интелигенција је закључила да је Јосифово лице једини део слике које није дело Рафаелових руку, већ неког другог уметника, објављено је у часопису Херитеџ сајенс.

„Користили смо аутентичне Рафаелове слике како би тренирали компјутер да препознаје његов стил до најситнијег детаља, од покрета четкице, палете боја, сенчења и сваког другог аспекта. Компјутер види много дубље него људско око, све до микроскопског нивоа“, истакао је професор Хасан Угаил, директор Центра за визуелно рачунарство и интелигентне системе Универзитета у Бредфорду.

Алгоритам је у потпуности развио професор Угаил, који каже да ВИ може да препозна аутентични Рафаелов рад са 98 одсто прецизности.

Истраживачи су такође тестирали још једну слику о којој се расправљало, познату као Хадо Мадона, која је изложена у Хадо Хаусу у Абердинширу, а за коју су историчари првобитно веровали да је Рафаелово дело, да би касније била приписана другом уметнику, Иноценци да Имоли.

Историчар уметности Бендор Гровенор, тврдио је 2016. године да је то, ипак, Рафаел, што је програм ВИ потврдио.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара