Читај ми!

Лични клима-уређај – одећа са соларним напајањем

Научници су успели да направе паметну одећу са соларним напајањем која функционише као лични клима-уређај. Могућности за примену су бројне, од коришћења у областима са екстремним временским условима на Земљи, до прављења специјалне одеће за живот и рад у свемиру.

Систем користи флексибилну соларну ћелију и електронски уређај, који заједно чине одевни предмет који омогућава телу да се прилагоди променама температуре околине.

Традиционална одећа коју користимо да би нас заштитила од хладноће или топлоте могла би да постане сувише тешка за ношење усред климатских промена, примећују творци паметне одеће. У још екстремнијим условима, попут боравка у свемиру или на другим планетама, обична одећа је недовољна заштита.

Одећа која се адаптира брзо да издржи и екстремно топле и екстремно хладне услове може бити од виталног значаја за оне који бораве у опасним условима.

У раду о прилагодљивој гардероби, научници кажу да би систем могао да се интегрише у конвенционалну одећу. Када се угради, уређај може да обезбеди хлађење од 10,1 степен Целзијуса, али и да одржава температуру 3,2 степена вишу од температуре коже. То значи да систем може да задржи људе у комфорној температурној зони између 32 и 36 степени, чак и када спољна температура варира између 12,5 и 37,6 степени.

Такође, систем је ефикасан, кажу творци, јер пружа 24 сата употребе уз само 12 сати сунчеве светлости.

Технологија отвара многе могућности за развој активно контролисаних, преносивих самонапајајућих локализованих система за управљање топлотом и проширење адаптације људи на непријатна окружења и свирепе услове“, нагласили су истраживачи у тексту у којем описују могућности нове технологије.

Према њиховим наводима, могуће је замислити будућност у којој је управљање топлотом изводљиво у свим временским приликама.

Такође, снабдевање енергијом не би било ограничено, а додатна прикупљена енергија могла би чак и да напаја друге електронске уређаје под посебним условима.

Технологија овакве паметне одеће описана је у раду Self-sustaining personal all-day thermoregulatory clothing using only sunlight (Самоодржива лична целодневна терморегулаторна одећа која користи само сунчеву светлост), објављеном у часопису Сајенс (Science).

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара