Читај ми!

Вештачка интелигенција, блокчејн, гејминг… Покушај погледа у будућност на конференцији „Tomorrow”

Један од највећих технолошких догађаја у Европи ове године – Конференција „Tomorrow” почела је у Београду. Процене су да ће је посетити више од десет хиљада познавалаца и љубитеља савремених технологија.

Свет технологије који је био резервисан претежно за мушкарце се мења, али недовољно брзо. Забрињава податак да тек нешто више од 27 одсто девојака студира информационе технологије у нашој земљи, па је конференција отворена питањем како да их буде више и ко су жене лидери у области нових технологија.

„Оно што знамо, јесте да су жене заступљене само 22 одсто у AI индустрији, чак 44 одсто апликација које раде са вештачком интелигенцијом су пристрасне. Сваког кога занима тема вештачке интелигенције, блокчејн технологије, њене апликације, машинско учења, сигурна сам да ће научити нешто ново што до сада није знао”, каже Емилија Вуковић из Српске блокчејн асоцијације.

Одговоре на та и друга питања тражиће према проценама 40.000 људи – што уживо, што онлајн.

„На конференцији ћемо највише говорити о блокчејн, метаверс, веб-3 технологији… Али, ове године смо одлучили да проширимо наш опсег покривања тако да смо уврстили вештачку интелигенцију и гејминг”, рекао је директор Конференције Зоран Тадић.

Управо у тим областима Србија жели бољу позицију. Први кораци ка њој су направљени, кажу надлежни – донета је Стратегије о развоју вештачке интелигенције, основано је и изграђено више института и научно-технолошких паркова.

„Овде бих рекао да долази крем оних који се баве новим технологијама. Много значи што се то дешава у Београду и што ће наши стартапи, наши инжењери имати прилику да се сусретну са својим колегама из целог света да размене знања и контакте и верујемо да ће ова конференција још више допринети развоју домаће стартап сцене“, изјавио је ресорни министар Михаило Јовановић.

Информационо-комуникационе технологије уз пољопривреду најважнија су извозна грана Србије. Прошле године су донеле 2,7 милијарди евра, а како до још бољих резултата, биће и једна од тема на конференцији.

Више од сто водећих светских стручњака из области вештачке интелигенције, веб-3 и блокчејн технологије покушаће да, кроз десетине различитих панела, дају одговор на питање како ће изгледати свет сутрашњице. 

субота, 18. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара