Читај ми!

Бира се инжењерка године - узор девојчицама за избор будућег занимања

И ове године стручњаци у сарадњи са Привредном комором бирају инжењерку године. Циљ је да њихова личност и каријера буду инспирација младим женама које су пред избором будућег занимања.

У сарадњи са Привредном комором Србије и уз подршку компанија, другу годину заредом организује се избор за инжењерку године у Србији.

“Слоган наше иницијативе је од невидљивости до инспирације и наша идеја је да младим девојкама и женама у Србији данас понудимо узоре у инжењерству”, каже Катарина Арамбашић Пивић из Иницијативе “Инжењерка године“.

Осим признања, желите да инспиришете младе жене за студије у области науке, технологије, инжењерства и математике као за будућу каријеру у тим областима?

- Наш циљ је да подстакнемо, мотивишемо и инспиришемо младе жене, пре свега девојчице у средњим школама, да се упусте у инжењерску каријеру, прво кроз студије, а затим и кроз запошљавање.

Српска историја је богата примерима успешних научница и инжењерки. Сетимо се само једне Милеве Марић, сетимо се др Драге Љочић, прве српске лекарке, или, на пример, Нишлијке Јованке Брончић, која је прва жена која је дипломирала инжењерство на немачком универзитету.

Жеља нам је да кроз сарадњу са школама, са факултетима, али и са привредним сектором представимо нове узоре у инжењерству Србије данас и да младе заинтересујемо за ову професију. Да покажемо да је она професија и садашњости и будућности и једно врло креативно занимање.

Које су тачне пропизиције за конкурса, до када трају пријаве и шта будућа инжењерка године може да очекује од победе?

- Конкурс је отворен до 7. априла, пријаве се шаљу онлајн, на веб сајту inzenjerka-godine.rs и позивамо све компаније, организације, образовне установе да пријаве своје инжењерке. У мају ћемо знати имена 10 финалисткиња, а инжењерка године за 2024. биће позната у јуну ове године.

Награда је нематеријална, она подразумева промоцију инжењерства, наших инжењерки и компанија у којима оне раде, али оно што је најважније, те инжењерке ће бити нови узори младим женама у Србији.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара