Читај ми!

Вештачка интелигенција постала водитељка вести кувајтског медија

Сајт „Кувајт њуз“ представио је Феду – водитељку вести коју је генерисала вештачка интелигенција. Представници овог кувајтског медија обећавају да ће у будућности њихова презентерка моћи да чита вести на друштвеним мрежама.

Кувајтски медиј Кувајт њуз (kuwaitnews.com) представио је виртуелну презентерку вести која је настала уз употребу вештачке интелигенције, са плановима да чита вести објављене на сајту.

„Феда“ се у суботу појавила на Твитер налогу сајта Кувајт њуз као жена откривене косе у црном сакоу и белој мајици.

„Ја сам Феда, први презентер у Кувајту који ради са вештачком интелигенцијом у Куваjт њузу. Какве вести више волите? Да чујемо ваша мишљења“, рекла је на арапском језику.

Сајт је повезан са Кувајт тајмсом, основаним 1961. године као први дневни лист на енглеском језику у региону Залива.

Абдулах Бофтен, заменик главног уредника за оба медија, рекао је да је то тест потенцијала вештачке интелигенције да понуди „нов и иновативан садржај“.

У будућности би Феда, како каже, могла да усвоји кувајтски акценат и да чита вести на Твитер налогу сајта, који има 1,2 милиона пратилаца.

„Феда је популарно, старо кувајтско име које се односи на сребро... Увек замишљамо роботе сребрне боје и да су металик, па смо комбиновали те две ствари“, објаснио је Бофтаин.

Презентеркина плава коса и светле очи одражавају разноликост домаћег становништва и досељеника у земљу богату нафтом, рекао је Бофтаин и додао кратко: „Феда представља све.“

Први видео-клип, у трајању од 13 секунди, изазвао је поплаву реакција на друштвеним мрежама, а, наравно, коментарисали су и новинари.

Вртоглави успон вештачке интелигенције на глобалном нивоу довео је до пораста наде да ће човек имати користи посебно у областима као што је здравствена заштита. С друге стране, расте страх од вештачке интелигенције и потенцијала да се шире дезинформације, као и од губитка радних места и уметничког интегритета.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара