Читај ми!

Ускоро наноцеви из Старе Пазове – 50.000 пута тање од власи косе, а 100 пута јаче од челика

Компанија OCSiAL наредне године у Старој Пазови отвара центар за изградњу графенских наноцеви, материјала за који у компанији кажу да је 50.000 пута тањи од власи косе, а 100 пута јачи од челика. Иако су од открића 1991. године стајале у лабораторији, могу да се користе у производњи асфалта, батерија, гума, па чак и силиконских наруквица за сатове, рекао је на представљању компаније генерални директор Константин Нотман.

Проблем код стандардних материјала који се користе у грађевинарству, ауто или авио-индустрији, је у њиховој неефикасности и тежини, каже Константин Нотман. Сви су, истиче, претешки.

Из компаније наводе да до 85 одсто енергије троши авион како би уопште успео да носи, односно издржи сопствену тежину. 

Могућности су, сматра Нотман, скоро, па неограничене. Од силиконских наруквица за сатове, до батерија за електричне аутомобиле, гуме, па и асфалт.

Једна од важних ствари је и употреба графенских наноцеви у производњи боца које користе ватрогасци за гашење пожара. Њиховим коришћењем тежина боца може да се смањи скоро за половину, наводе у OCSiAL-у.

Њихова је мисија зато - побољшати специфична својства свих основних материјала, чинећи тако свет бољим местом за живот.

Како функционишу графенске наноцеви 

Раније су биле познате као угљеничне наноцеви са једним зидом. То су листови дебљине једног атома умотани у цеви.

Када се убаце у материјал, стварају тродимензионалну ојачавајућу проводну мрежу која даје ново својство материјалу и, баш зато, омогућава стварање нових материјала.

Само један од примера који наводи Нотман. Графенске наноцеви решавају основни проблем силицијумских анода и обезбеђују много боље перформансе катодама, основним деловима литијум-јонских батерија.

Силицијумске аноде се, каже, много више и чешће шире и скупљају, од оних у којима се налазе графинске наноцеви, скоро четири пута. То ширење и скупљање доводи до бржег губитка ефикасности батерије, односно краћег животног века. 

Употребом графенских наноцеви у силиконским анодама постигло би се, тврде из OCSiAL-а брже пуњење, другачији животни циклсу и лакше батерије. 

Зато је питање ког је OCSiAL желео да реши од настанка 2009. године - да ли је могуће створити индустријску технологију за синтезу графенских наноцеви оптимизовану за стотине хиљада тона годишње и значајно смањити цену.

Компанија је направила TUBALL, прве графенске наноцеви које су доступне за комерцијалну примену новог материјала у широком спектру индустрија.

Како се наводи на сајту компаније, више од 70 одсто свих основних материјала може се побољшати увођењем универзалног адитива, графенских наноцеви. И то његовим олакшавањем. Материјалу у који се ставља додаје само око 0,01 одсто његове тежине. 

Постројење за синтезу цеви у Старој Пазови биће средиште индустријског центра графенских наноцеви, тврде у компанији и запослиће 200 људи, различитих нивоа образовања и искуства. Изградња је у току, а требало би да буде пуштен у рад за пар месеци.

Та мултинационална компанија која послује у 50 земаља и запошљава 450 људи у Старој Пазови прави фабрику, јер, како кажу, Србија има одличну позицију за пословање, и са истоком и са западом. 

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво