Возила неће бити скупља због система аутоматског кочења

Од следеће године сви серијски аутомобили који се продају у ЕУ, морају да имају систем за аутоматско кочење који реагује до 60 километара на час. Тај радарски систем заштитиће пешаке, бициклисте и остале учеснике у саобраћају који су слабо видљиви, посебно на отвореним путевима. Стручњаци истичу да нови систем неће подићи цену, већ ће бити бесплатан додатак.

Било да је скуп, било да је јефтин, нови аутомобил купљен на нашем тржишту од следеће године мораће да има систем аутоматског препознавања препреке и кочење до брзине од 60 километара на час.

То је до сада била само додатна опрема која се доплаћивала код куповине али сада је она ради безбедности проглашена серијском. Систем ради по принципу радара и камера уграђених у предњи део аутомобила, оне прате кретање испред возила, уочавају препреку и обрачунавају пут кочења тако да зауставе возило на безбедном одстојању од песака, бициклисте или другог аутомобила.

„Преузима одговорност за возача. Неће моћи да слете са пута, неће моћи да направи удес, удари пешака, јер ће се аутомобил сам заустављати. То је сада већ у пропису европских закона на предлог Јапанаца. Више неће моћи да се производе возила без таквог система безбедности“, истиче Милош Петровић, председник асоцијације увозника делова и возила.

Друга велика погодност је да ће се овим системом избећи судари у магли или судари изавани немаром возача. Примера ради, поглед на мобилни телефон или дисплеј може довести до судара или гажења пешака. Аутомобил сада сам реагује без воље возача и зауставља се.

„Увозници у Србији поштују све прописе и имају обавезу и ограничења уколико не поседују све нормативе које Европа прописује. Од активних и пасивних до загађења возила. То значи да неће моћи ни да се региструје уколико ступи на снагу тај пропис да мора да има камеру или уређај за препознавање пешака“, наводи Петровић.

Питање које се намеће логично је - да ли ће аутомобили поскупети? Међутим, досадашња пракса говори да све нове обавезне делове безбедносних система, није плаћао купац. Тако и безебедно кочење ако је обавезно, у аутомобилима ЕУ, неће подићи цену, већ ће бити бесплатан додатак, кажу стручњаци.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво