Друштвене мреже 2018. изгубиле поверење корисника

Због крађе података, лажних информација и увредљивог речника на друштвеним мрежама, као и извештаја да су страни оперативци користили њихове услуге, многи људи широм света сада су скептични када је реч о предностима друштвених медија, сматрају стручњаци.

Званичници друштвених мрежа због свега тога су неколико пута морали да сведоче пред америчким Конгресом.

„Ова година је била тешка година, како за технолошке компаније тако и за кориснике њихових услуга“, изјавио је директор компаније за складиштење података "LatticeWork Inc." Пантас Сутарда, преноси Глас Америке.

Како је истакао, директори великих компанија ишли су на сведочења и дали силна обећања члановима Конгреса да ће решити проблеме хаковања својих система, што још нису у стању да ураде.

Највише се преиспитивао рад Фејсбука.

Тај џин друштвених мрежа критикован је после открића да је, због слабог надзора, једна политичко-консултантска компанија злоупотребила податке милиона корисника.

У пролеће ове године, директор „Фејсбука“ Марк Закерберг кренуо је на „турнеју извињавања“, како су кампању иронично назвали Американци, у намери да увери кориснике да ће компанија убудуће боље штитити њихове податке.

Фирма из Калифорније суочила се и с другим проблемима када су подаци корисника компромитовани због хаковања.

„Фејсбук“ је, такође, оштро критикован када су лажни извештаји који су се појавили на мрежи изазвали насиље у Мјанмару и Шри Ланки.

Због открића о пропустима „Фејсбука“ неки корисници су напустили ту платформу и њене друге услуге као што је Инстаграм.

Неки чланови америчког Конгреса обећали су да ће 2019. донети федерални закон о заштити података а технолошке компаније кажу да подржавају ту иницијативу.

Међутим, да ли ће нови прописи повећати поверење у дигиталне услуге – остаје да се види, пише Глас Америке.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара