Симпозијум "World Мinds" први пут излази из Цириха и долази у Београд

Следеће године, у Београду ће бити одржан годишњи симпозијум заједнице "World Мinds", чији је оснивач писац и бизнисмен из Цириха Ролф Добели. Заједница, са којом је сарадњу склопила Влада Србије, окупља светски признате иноваторе који представљају идеје новог доба.

Овог месеца конференција је, традиционално, одржана у Цириху, где је Србију представљало тридесетак иноватора из разних области.

Попут човека, за девет месеци настала је Тина – робот са још неколико људских карактеристика. Дело је циришких студената.

„Има особине људских ногу – може да се креће брзо, да скаче, чак и да се пење уз степенице, што може тек неколико робота у свету“, каже Доминик Манхарт, са Универзитета у Цириху.

То што су допринос науци дали још пре завршетка основних студија могу да захвале месту школовања. Швајцарска у иновације улаже више од три одсто БДП-а, по чему је лидер не само у Европи. Не чуди зато што су домаћини тзв. светским мислиоцима.

Ролф Добели, оснивач заједнице "World Minds" каже да је та заједница настао када је схватио да су његови пријатељи из бизнис заједнице изгубили контакт с науком.

„Изнајмио сам један бар у Цириху, позвао 20 директора и 20 научника – добитника Нобелове награде, и рекао им: 'Испричајте нам занимљиве ствари на којима радите.' То је толико добро прошло да су ме људи питали: 'Ролфе, када ћеш организовати следећи састанак?' И тако смо кренули“, испричао је Добели.

Данас је то заједница од хиљаду људи, у коју се улази искључиво по позиву. Овде се представљају идеје и склапају послови.

„Произвели смо месо из матичних ћелија крава, које се налазе у мишићима. Пошто имају способност да се брзо обнављају, из веома малог узорка, можемо да направимо хиљаде килограма меса, које има исти изглед и укус као право“, рекао је Марк Пост са Универзитета Мастрихт у Холандији.

Хиљаду чланова, 150 говорника, више од 3.000 презентованих идеја, то је 12-годишња историја "World Mind" заједнице. Али, за то време, ниједан њихов састанак није одржан ван Цириха. Први пут, из овог града изместиће се идуће године, и то у Београд.

А, шта то Београд нуди сазнали су од наших иноватора.

„Ја сам позван да говорим о ономе чиме се највише бавим, по чему је и Београд део света, то је хирургија конверзије гениталија код трансродних особа“, каже хирург др Мирослав Ђорђевић.

Весна Бенгин са Института „Биосенс“ рекла је да је дигитална фарма покушај да све оно што развијају у науци, одмах учини доступним пољопривредницима.

„Ту је дигитална платформа Агросенс, као један онлине алат који пољопривредници могу потпуно бесплатно да користе, потребан је само имејл“, наводи Бенгин.

Договорена су три састанка заједнице у Београду. Прва размена иновативних решења у роботици, асторфизици, медицини, маркетингу, уметности биће у мају 2019. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара