„Телеком“ и иновације: "Made in Serbia", „Интернет ствари“

„Телеком Србија“ прва је компанија у региону која је представила иновативно решење засновано на технологији "LoRa", која омогућава повезивање и комуникацију великог број уређаја и сензора, као нову технологију неопходну за дигиталну трансформацију друштва.

„Телеком“ и иновације: "Made in Serbia", „Интернет ствари“ „Телеком“ и иновације: "Made in Serbia", „Интернет ствари“

Директор „Телекома“ Предраг Ћулибрк, који је са премијерком Аном Брнабић представио нову платформу „Интернет ствари“ (Internet of Things, IoT), објаснио је да се том технологијом решава деценијски проблем компаније неовлашћеног прилаза станицама и крађе каблова.

„Овим пројектом, 'Телеком Србија' са партнерима, по технолошким и сервисним могућностима, стаје раме уз раме са неколико дестина технолошки најразвијенијих земаља“, рекао је Ћулибрк, који је са премијерком Аном Брнабић показао како платформа функционише.

Ћулибрк је истакао да је решење иновација домаће компаније „Бит гир“, а да ће наћи примену и у пољопривреди, канализационој и гасној инфраструктури.

Привредна комора Србије, каже Ћулибрк, учествовала je у повезивању „Телекома Србија“ са домаћом компанијом која је радила и за светска тржишта.

Премијерка је рекла да се на новом решењу радило осам-девет месеци, те истакла да је платформa "Made in Serbia", у смислу интелектуалне својине, знања и технологије, као и делова па и пластике која је из Старе Пазове.

„Телеком“ је, наводи, још једном показао колико иде напред у односу на све телекомуникациoне компаније у региону и како повећава конкурентност.

„Данас су направили огроман искорак у четвртој индустријској револуцији, у дигитализацији“, нагласила је премијерка.

Председник ПКС Марко Чадеж истакао је да ће применом нове платформe „Телеком“ годишње уштедети милион евра колико је, каже, губио кроз штете настале неовлашћеним упадима и коришћемњем мреже.

Позвао је и друге компаније да следе пример „Телекома“ у решавњу проблема са којима се суочавају, а у новој платформ види непрегледно „море решења“ за многе компаније у различитим областима.

„Желим да у будућности видим стотине компанија које разрађују иновације, да правимо српска решења“, истакао је Чадеж.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво