Лансиран кинески „Мост од сврака", кључни корак ка тамној страни Месеца

Кина је лансирала у свемир релејни сателит који ће олакшати комуникацију контролора на Земљи са лунарном мисијом која би касније ове године требало да спусти свемирску летелицу на тамну страну Месеца.

АП преноси да је кинески Национални астронаутички биро на сајту објавио да је сателит „Чуећијао“, односно „Мост од сврака" назван тако по древној кинеској народној причи, упућен у свемир помоћу ракете „Дуги марш – 4Ц" из центра за лансирање сателита Сичанг у југозападну покрајину Сечуан.

Агенција наводи да се Кина нада да ће постати прва земља која ће извести меко спуштање сонде на даљу страну Месеца, која је позната и као тамна страна зато што је окренута супротно од Земље и релативно је непозната.

Синхуа је пренела да је менаџерка пројекта Џанг Лихуа изјавила да је ово лансирање „кључни корак“ у мисији која и даље мора да превазиђе друге изазове, попут вишекратног прилагођавања сопствене орбите, како би „закочила“ у близини Месеца и искористила његову гравитацију.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара