„Фејсбук“ измислио нову јединицу времена – флик

Инжењери америчког технолошког гиганта „Фејсбука“ измислили су нову јединицу времена која ће помоћи у синхронизацији видео-ефеката, јер је у питању веома паметан начин поделе времена који теоретски може значајно ускладити видео и аудио продукцију.

Њен назив флик је изведен из eнглеских речи фрејм (у овом случају кадар, делић слике) и тик (oткуцај).

Представља 1/705.600.000 део секунде, што је следећа јединица времена после наносекунде.

Творац флика је Кристофер Хорват, који је прошле године ову идеју поделио са јавношћу на Фејсбуку, преноси Би-Би-Си наводе сајта GitHub.

У међувремену је вршио модификације све до нове мере, базиране на повратним информацијама из коментара.

Истраживачи са Универзитета „Оксфорд“ кажу да нова јединица неће имати велики утицај у општем смислу, али ће помоћи да се праве бољи доживљаји виртуелне реалности. 

Фликови су дефинисани у програмског језику „Ц++“, који се користи за прављење визуелних ефеката на филму, телевизији и другим медијима.

Омогућавају монтажеру/програмеру да време смењивања слика мери у јединицама које немају дуге и неподесне децималне серије, већ округле бројеве, лаке за рад.

Примера ради, један фрејм (једна слика) у садашњих 24 фрејма (24 слике) у секунди, систем на којем почива филмска индустрија, траје 0,0416666666666666... (и тако у недоглед) секунди.

Ова бројка се може заокружити на 0,04167 и лакша је за памћење и коришћење, али није нумерички тачна, и та „додата вредност“ неком тренутку може нешто променити.

Мат Хамонд, водећи инжењер по питању истраживачког рада у Би-Би-Сију, сматра да ће ово смањити грешке попут „цимања“ слике у графикама.

„Кад бројеви са којима радите нису цели, грешке се постепено појављују у компјутерским прорачунима. Ове грешке се повећавају временом и на крају изазивају неправилности које постају приметне“, објашњава Хамонд.

Флик би требало то да елиминише. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво