Поринут нови, моћни ледоломац „Сибир“

Русија је поринула „Сибир“, моћни ледоломац на нуклеарни погон, који треба да пробија пут за превоз робе Северним леденим океаном, чиме се знатно скраћује пут између Европе и Азије.

Брод који се сматра једним од најмоћнијих на свету, дугачак је 173,3 метра, а широк 43, и други је у серији од три ледоломца (пројекат 22.220) на нуклеарни погон које је наручила руска агенција за нуклеарну енергију „Росатом“ за трговачку морнарицу.

Први такав брод, „Арктика“, поринут је 2016. године, а почеће са радом 2019, док ће „Сибир“ постати оперативан 2020. године. Трећи ледоломац у тој класи, „Урал“, ући ће у употребу 2021. године.

Баренц обзервер наводи да прављење нових ледоломаца знатно касни, највише због западних санкција и сукоба у Украјини. Генератори паре за пловила требало је да испоручи „Турбоатом“, украјинска компанија из Харкова.

Осим тога проблема, компанија „Џенерал електрик“ требало да је направи и испоручи електрични погонски систем за ледоломце, али је онемогућена због санкција, па су уместо тога уграђени руски системи.

Када уђу у употребу, ледоломци ће бити најснажнији на свету, пошто ће са два реактора „РИТМ-200“, капацитета 175 мегавата, моћи да ломе лед дебљине три метра. Посаду ће чинити 53 члана.

Ти бродови на нуклеарни погон су део ширег пројекта којим треба да се омогући пловидба целе године преко пролаза Север–Исток, који повезује Атлантски океан са Тихим океаном преко Арктика. Тиме би се за Русију поједноставити испорука енергената југоисточној Азији.

Та поморска рута, могућа лети због топљења леда, скраћује путовање за 12 до 15 дана у односу на заобилазне комерцијалне руте које пролазе на пример преко Суецког канала.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара