Како сателит „најављује“ епидемију грознице?

Анализирањем снимака метеоролошких сателита, научници Удружења катедри за истраживање свемира који раде у Насином Свемирском центру „Годард“, установили су да епидемија грознице долине Рифт избија када источну Африку погоди Ел Нињо.

Како сателит „најављује“ епидемију грознице? Како сателит „најављује“ епидемију грознице?

Ел Нињо и Ла Ниња су два циклуса топле и хладне океанске струје у екваторијалном Пацифику, чији утицај на временске прилике досеже чак до Индијског океана.

Та два климатска феномена, праћена су обилним кишама, а погођена подручја постају плодно тло за такозване векторе - инсекте који шире заразу, установили су научници.

„Није реч само о обилним падавинама, проблем је и то што се кишни период продужио. Уместо да најезду инсеката имамо око три месеца сада их имамо четири до пет месеци“, рекао је за Глас Америке научник Асаф Аниамба.

Према његовим речима, због обилних падавина многа велика подручја, попут источне Африке буду поплављена, а влажно земљиште је идеално за комарце који ту полажу јаја што доводи до огромног размножавања преносилаца заразе, вектора.

Програм сателитског праћења временских прилика, који финансирају Здравствена агенција америчког секретаријата за одбрану, Насин свемирски центар „Годард“, Светска здравствена организација и бројне државе, месечно снабдева 25 земаља информацијама о потенцијалним опасностима од избијања епидемије.

Осим грознице долине Рифт, прате се и неке друге болести које преносе инсекти попут пулмоналног ханта вируса, чикунгунија вируса и денга грознице.

„Можемо свакодневно, прецизно да утврдимо шта се дешава широм света. Практично видимо аномалије које могу да изазову избијање одређене болести“, истакао је Аниамба и додао да ће превенција ширења болести бити успешнија када се више погођених земаља и непрофитних организација упозна са програмом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара