Корисници „Џи-мејла“ били мете хакерског напада

Непознат број корисника сервиса за слање имејлова „Џи-мејл“ претрпео је хакерски напад за који је „Гугл“ саопштио да је савладан.

Корисници „Џи-мејла“ били мете хакерског напада Корисници „Џи-мејла“ били мете хакерског напада

Крађа података на превару хаковањем догодила се јуче, што је „Гугл“ као пружаоца ових услуга приморало да онемогући приступ тзв. „оштећених налозима“ с којих је напад покренут, преноси Фена.

Као што се иначе ради приликом „фишинга“, посебне врсте хаковања, напад је изведен тако што су корисницима Џи-мејла слате поруке у којима се нападач претварао да је неко кога би они могли да познају.

Међутим, за разлику од других сличних напада, та имејл порука је била лажна позивница за заједничко уређивање Гугл документа.

Кликом на линк за Гугл документ у имејл поруци, корисници су вођени на страницу која их је одвела на Google.com, а затим им је затражена дозвола за покретање апликације коју је нападач креирао да би добио приступ налозима корисника Џи-мејлa, тако му омогућавајући приступ њиховим имејл порукама и контактима, наводи Фена позивајући се на извештавање агенције Синхуа.

Осим тога, како се наводи, апликација је слала имејлове у име корисника другим метама, рекао је Купер Квинтин, технолог у „Електроник фронтиер фаундејшену“.

Хаковање је успешно јер делује без обзира на то да ли је корисник променио шифру или има активирану двоструку проверу идентитета.

„Гугл“ је издао саопштење у којем наводи да је „оштећеним налозима онемогућен приступ“ и да су „лажне странице укинуте“, као и да њихов тим ради на „спречавању понављања такве врсте преваре у будућности“.

Засада нема података о томе колико је корисника Џи-мејла оштећено, наводи агенција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара