Слушалице у авиону експлодирале због литијумске батерије

Аустралијске власти упозориле су на опасност коју носи употреба уређаја на литијумске батерије на летовима, пошто су се једној путници запалиле слушалице.

Путница је дремала на лету од Пекинга до Мелбурна, када ју је пробудио звук експлозије. Она је стргла своје слушалице са главе и видела да варниче, да су се запалиле и да почињу да се топе.

„Желела сам да се окренем и осетила сам како ми гори лице“, истакла је у изјави за Аустралијски биро за безбедност саобраћаја (АТСБ), који води истрагу о том случају.

„Ухватила сам се за лице и слушалице су ми се нашле око врата. И даље су гореле, и ја сам их зграбила и бацила на под, а из њих су избијале варнице и мали пламен“, додаје путница.

Кабинско особље дотрчало је да јој помогне и полило слушалице водом, али до тада су се батерије и околна заштита истопили и залепили за под. На снимцима се види како су врат и лице путнице нагарављени паљевином. Такође су видљиве и повреде на њеним рукама.

Аустралијски биро је саопштио да су до краја лета путници морали да трпе јак мирис истопљене пластике, спаљене електронике и изгореле косе.

Биро није идентификовао авио-компанију о којој је реч, и оценио је да су изгледа литијумске батерије изазвале инцидент.

Биро је објавио списак упутстава за безбедно путовање са таквим батеријама, уз упозорење да расте могућност за инциденте на летовима како се повећава број производа који користе батерије.

Већина авио-компанија прошле године забранила је употребу „Самсунговог“ телефона „галакси ноут 7“ на летовима због литијумске батерије, која је подложна експлозијама.

Батерије су изазивале прегревање неких паметних телефона, који су се због тога запалили и истопили. Јужнокорејска фирма је била приморана да повуче те телефоне, на глобалном нивоу.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара