Плутајућа теретана на Сени пловиће помоћу снаге људи који у њој вежбају

Сви знају за точкове у кавезима за хрчкове. Сад замислите исти принцип само хрчке замените људима, пластичне точкове бициклима, а кавез плутајућом теретаном на Сени у Паризу.

То је замисао италијанске фирме "Carlo Ratti Associati", чији су стручњаци осмислили бриљантан начин да инспиришу људе да вежбају. Брод је дизајниран да користи људску енергију како би пловио Сеном.

Дугачак је 20 метара и у њега ће моћи да стане 45 људи.

„Париска пловећа теретана је фасцинантна јер показује да енергија ослобођена током вежбања може да покреће пловило и на пластичан начин покаже људима у њој колико енергије стварају“, објашњава Карло Рати.

Читав пројекат још је у фази развоја, али се истиче да би могао да буде завршен за 18 месеци.

Париска пловећа теретана пловиће тако што ће претварати енергију коју људи ослободе окретањем педала у електричну. Када не буде довољно људи унутра, пловиће помоћу соларне енергије којом ће се напајати преко соларних ћелија на крову.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво