„Трансформерс“ у стварном животу – робот тежак тону и по хода као човек

Јужна Кореја је направила огромног робота налик човеку, који и хода као људско биће, међутим, због његове велике тежине ти кораци изазивају подрхтавање тла, преноси АФП. Робота који је назван „Метод 2“ дизајнирао је ветеран научнофантастичних филмова, а висок је четири метра и тежак једну и по тону.

Незграпна креација у облику човека невероватно личи на војне роботе из филма Аватар, а његови творци тврде да је први такве врсте.

Произведен је у јужнокорејској компанији за роботику, на њему је радило 30 инжењера, а требало би да се прва тестирања обаве у уторак поподне.

„Наш робот је први на свету двопедални робот са посадом и направљен је да ради у екстремно опасним зонама, где људи не могу да иду (незаштићени)“, рекао је председник компаније Јанг Јин Хо.

Јанг, који је још као дечак маштао да направи свог робота, казао је да је у пројекат производње робота уложио око 200 милиона долара, како би „дао живот нечему што изгледа могуће само у филмовима и цртаним филмовима“.

Према његовим речима, о роботу се већ распитују представници грађевинске индустрије и индустрије за забаву, и то највише о могућностима његовог развоја уз тешко утврђене демилитаризоване зоне са Северном Корејом.

Јанг најављује да ће бити потребне године док се робог не буде слободно кретао, а за продају ће бити спреман 2017. године. Цена ће износити око 8,3 милиона долара.

Производња робота је била изазов и за инжењере, због његових невиђених размера. Робот, који је више него двоструко већи од човека, толико је тежак да се земља тресе када прави кораке, а чује се и снажно брујање мотора.

Из управљачких места за седење у телу робота покрећу се удови „Метода 2“, чије металне руке теже по 130 килограма.

Робот је још повезан са каблом за напајање и још је нестабилан на ногама, није завршен, а мора се више радити на његовој стабилности и систему за пуњење.

Засад је нејасно како ће се робот користити, а „Метод 2“ се сматра више као помоћно средство за различите технологије које ће у будућности омогућити конструкторима да изграде различите врсте и величине робота.

Један од инжењера Виталиј Булгаров, који је радио на филмским серијалима Трансформерс, Робокап и Терминатор, написао је на свом Фејсбук налогу да све што су учили о роботу може да буде примењено на решавање правих светских проблема.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво